Segítőkutyák a 2024-es párizsi paralimpián

Bár Párizsban már harmadszor rendeztek olimpiát az idén, a francia főváros először rendez paralimpiát. 2024. augusztus 28-án startol a legismertebb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó nemzetközi sportverseny, amelyen fogyatékkal élő emberek mérhetik össze teljesítményüket. Közülük sokan segítőkutyáikkal utaznak a helyszínre és vesznek részt például az olimpiai falu mindennapi életében. A paralimpián közel 180 országból 4400 sportoló verseng majd. Összesen 22 sportágban rendeznek versenyeket, és 549 számban osztanak érmeket. A magyar küldöttséget 39 sportoló képviseli.

A paralimpiai falu már augusztus 18-án megnyitotta kapuit. A paralimpián versenyző sportolók számára számos funkcionális átalakítással adaptálták a szobákat és a közterületeket is.

Az olimpiai és paralimpiai falu tervezése és építése során számos elemet már eleve úgy alakítottak ki, hogy azok a mozgáskorlátozott sportolók számára is alkalmasak legyenek.

„A közterületeket, az utakat, a járdákat és a zebrákat mind úgy tervezték, hogy a kerekesszékes emberek számára is lehetővé tegyék az áthaladást. Ez megfelel az új városi fejlesztéseknél előírt egyetemes akadálymentesítési előírásoknak. – nyilatkozta Laurent Michaud, a falu vezetője. Ennek köszönhetően nagyon kevés munkánk volt ezeken a területeken.”

Néhány apróbb átalakítást kellett elvégezni, például, hogy sárga-fekete jelzéssel látták el a botlásveszélyes szintkülönbségeket. Ezen kívül pedig a közterületeken lévő ivóvíz kutakat kellett még olyan magasságba helyezni, hogy a kerekesszékben ülők, valamint a vakvezető és segítő kutyák is hozzáférhessenek. Bár szinte minden közösségi területen eleve rámpákkal oldották meg a szintkülönbséget, a szobákhoz tartozó fürdőszobák akadálymentesítése csak az olimpiát követően történt meg.

A sportolókat sok esetben elkísérő vakvezető vagy segítő kutyák számára is alkalmas tehát a paralimpiai falu. A kutyák a sporteseményeken is részt vehetnek: elkísérhetik gazdájukat akkor is, ha nézőként, és akkor is, ha versenyzőként látogat ki egy versenyre.

A segítő és vakvezető kutyák függetlenséget és szabadságot jelentenek gazdáiknak. Emellett, természetesen, feltétel nélküli hűséget és szeretetet is adnak, sőt, segíthetnek új ismeretségeket kötni és barátokat szerezni. Persze, a segítő kutyák is kutyák! Gavin Griffiths brit teniszező vakvezető kutyája közelében például rejtélyes módon mindig kiborul a sör – amit Utah nagy örömmel nyalogat fel. Míg Lois Turner, a brit női krikett csapat kapitánya arról számolt be, hogy kutyája, Buster, igenis hangot ad, ha már túl sok labda dobálás ment le, és neki még mindig nem dobtak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://olympics.com/en/news/paris-2024-paralympic-games-how-village-designed-adapted-athletes-disabilities; https://www.skysports.com/more-sports/story-telling/29877/13036761/the-impact-of-guide-dogs-in-sport-paralympic-dreams-international-tennis-success-and-a-love-for-american-football-photography; https://www.magyarhirlap.hu/sport/20240827-szerdan-ujabb-rajt-parizsban; Kép: Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/woman-with-a-white-cane-and-a-guide-dog-standing-in-the-park-8327648/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...