kutyabarát munkahely

Mi kell ahhoz, hogy kutyabarát hely legyél?

Több mint 12 éves működésünk kezdete óta, a mai napig sokszor érkezik hozzánk a kérdés: „Mi kell ahhoz, hogy kutyabarát szállás/étterem/munkahely stb. lehessek?” Sajnos még most is keringenek tévhitek e téren, és vannak tényezők, melyek elriasztanak szolgáltatókat attól, hogy kutyabarátságukat felvállalják vagy elinduljanak a kutyabarátság útján.

A Kutyabarát.hu, az első és eredeti kutyabarát szolgáltatókat és helyeket összegyűjtő portálja, 2012-es indulása óta azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél több szállás- és vendéglátóhely megnyissa kapuit a kutyások előtt. Több mint 12 éves működésünk alatt nemcsak azt értük el, hogy több százan csatlakozzanak kutyabarát partnereink közé, hanem az ország legnagyobb és legszerteágazóbb kutyabarát adatbázisát nyújtjuk a gazdiknak.

Indulásunk első hónapjaiban felkutattuk a tapasztaltan kutyabarátként működő helyeket az országban, így 2012-ben mindössze 30 hellyel indultunk, majd közösségi oldalunk elindításának köszönhetően, egyre több ajánlás érkezett, és érkezik a mai napig. Így jelenleg már több száz kutyabarát hely és kutyás szolgáltató található meg a Kutyabarát.hu oldalán.

A kezdeteknél több vendéglátóhely partnerünk jelezte felénk, hogy egyes vendégeik, látogatóik fenntartásokkal kezelték a kutyabarátság létjogosultságát, és több megalapozatlan panasz, bejelentés is indult ellenük, melyben kifogásolják a kutyák jelenlétét az étteremben/szállodában. Természetesen nem vétettek semmilyen jogszabály, rendelet ellen, minden higiéniai szabályt betartottak, és bár nem történt egyik eset kapcsán sem bírságolás, hatósági fellépés, de akkor is érthető módon kellemetlen és bosszantó egyes vendégek megalapozatlan panaszaival foglalkozniuk.

Tény, hogy nem volt semmilyen tiltó szabály, rendelet arra nézve, hogy kutya tartózkodhat a vendéglátó egységek vendégterében (kivételt képeznek a konyhai, élelmiszer-tároló helyiségek), de sajnálatos módon olyan rendeletet vagy elvi állásfoglalást sem találtunk akkor, amiben kifejezetten le lett volna írva, hogy a kutyák jelenléte megengedett a vendégtérben. Ezért mi magunk folyamodtunk még 2015-ben hivatalos állásfoglalásért az ÁNTSZ és NÉBIH felé. Mind számunkra, mind kutyabarát partnereink felé megnyugtató volt a válasz.

Természetesen nem álltunk meg itt, és azóta is folyamatosan segítünk abban, hogy egyre több hely nyissa meg ajtajait a kutyások előtt, akár kampányaink segítségével (Év kutyabarát helye, Kutyabarát Balaton), akár a partnereinknek biztosított publicitással.

Azonban még most is vannak tévhitek a „kutyabarátság” terén, és vannak tényezők, melyek elriasztanak szolgáltatókat attól, hogy kutyabarátságukat felvállalják vagy elinduljanak a kutyabarátság útján.

Tegyük tisztába a dolgokat! Mi szükséges ahhoz, hogy egy hely kutyabarát legyen?

  1. Kutyabarát hozzáállás: a tulajdonos, üzemeltető döntése szükséges ahhoz, hogy kutyabarát szállást, éttermet, üzletet stb. működtessen. (Vannak helyek azért, ahol jogszabály miatt kizárt a kutyabarátként működés, egészségügyi, higiéniai vagy munkavédelmi szabályok miatt.)
  2. Hatóságok által előírt szabályok betartása (ÁNTSZ, NÉBIH)

NEM KÖTELEZŐ és NEM SZÜKSÉGES semmilyen külön engedély, minősítés, szabályzat vagy tanúsítvány ahhoz, hogy egy vendéglátóhely, szálláshely, üzlet vagy munkahely kutyabarát lehessen. Hatóság nem is köti ilyenekhez a kutyabarátságot, más meg milyen jogon is osztogathatna ilyen minősítéseket, tanúsítványokat?

A vendégterekben, közös terekben a tulajdonos, üzemeltető engedélyével, hozzájárulásával, a hatóság által hivatalosan előírt, az adott helyre vonatkozó szabályok betartásával mehet kutya.

Mindemellett persze hasznos, ha már a bejáratnál megfelelően feltünteti a tulajdonos, hogy kutyabarátként működik. Ezzel későbbi félreértések is elkerülhetőek, ha esetleg a vendégkörből valaki nem szeretné életterét négylábúakkal megosztani.

A 2012 óta partnereink rendelkezésére bocsátott  Kutyabarát.hu matricája az „Együtt mindenhová!” szlogenével pedig már országszerte egyértelművé teszi, hogy itt bizony szívesen látnak kutyáddal!

Keresd a Kutyabarát.hu partnereit! Keresd matricánkat!

Ha kutyabarát vendég- vagy szálláshelyként, üzletként vagy munkahelyként üzemelsz vagy szeretnél üzemelni, írj nekünk a [email protected] e-mail címre, segítünk, hogy vendégeid is tudják, hogy nálad mindig szívesen látott vendég a kutya!

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...