Saját KB bal
Saját KB jobb

Jön a vakcina kutyaszőr-allergia ellen?

A „kutyaszőr-allergia” az egyéb allergiákhoz hasonlóan egyre gyakrabban fordul elő világszerte. Bár sokan kutatják az allergia természetét, egyelőre nem teljesen világos, mi okozza a megjelenését. Az allergia maga az immunrendszer túlzott reakciója, amely védekezésre készteti a szervezetet. Ez kellemetlen tünetekkel járhat, amelyek súlyosságtól függően akár komoly életvezetési nehézségeket is okozhatnak.

Bár számos fronton zajlik a kutatás, eddig nem hallottunk olyan gyógyszerről, amely az immunrendszer toleranciájának módosítását célozta volna meg. A kutatóknak azonban, úgy tűnik, sikerült azonosítania azokat a molekularészeket, melyek hatásosak lehetnének az immuntolerancia növelésében. Így megnyitva az utat egy esetleges vakcina kifejlesztése felé.

Mi is az a kutyaszőr-allergia?

A kutyaszőr-allergia általános megnevezés, melyet nem egy kifejezett allergén vált ki. Az elmúlt években hét különböző olyan molekulát vagy molekuláris szerkezetet sikerült azonosítani, amelyek antitesthez kötődve szokatlanul erős immunválaszt képesek kiváltani az arra érzékeny emberekben. Míg mások észre sem veszik, hogy a levegőben cikáznak, az allergiások heves tüsszögéssel, könnyezéssel és egyéb irritációs tünettel küzdenek ezen molekuláktól.

A hét allergén közül egy tehető felelőssé az allergiás reakciók 50-75%-áért. Ez az anyag pedig megtalálható a kutyák nyelvén, nyálmirigyeiben és bőrén is. A kutyaszőr-allergia tehát félrevezető név, hiszen az esetek többségében nem a szőr felelős az érzékenységi reakcióért.

Az úgynevezett epitóp vakcinák (a közelmúltban hagyományos vakcinák megnevezés terjedt el – a szerk.) úgy működnek, hogy egy azonosított peptidszakaszt kis dózisban bejuttatva a szervezetbe „megtanítják” az immunrendszert a helyes védekezésre. Ehhez fontos, hogy ismerjük az allergént, és el tudjuk különíteni azt a fehérjeszakaszt, amely képes kiváltani a kívánt reakciót.

A nemrég publikált tanulmány szerint ebben sikerült áttörést elérnie az Inui Takashi vezett japán kutatócsoportnak. Jelenleg több olyan molekulaszakaszt is sikerült azonosítaniuk, melyek potenciálisan megfelelhetnek majd a jövőbeni vakcina epitópjául.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.osakafu-u.ac.jp/en/; https://thebark.com/content/researchers-lay-groundwork-potential-dog-allergy-vaccine; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...