Saját KB bal
Saját KB jobb

A Trónok Harca miatt nő a menhelyeken a husky kutyák száma

Az utóbbi időben egyértelmű növekedést mutat a husky és más északi típusú kutyák száma a menhelyeken az Amerikai Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban. A menhelyekre leadott fajtatiszta kutyák esetében általában a felelőtlen vásárlás az ok. A nagyszámú elhagyott husky esetében azonban egészen konkrét dolog áll ennek háttérében. Ez pedig nem más, mint a Trónok harca című sorozat, amelyben farkas-szerű kutyák, úgynevezett rémfarkasok, dobogtatják meg a nézők szívét.

Nyilván nagyon édesek ezek a husky – malamut keverék kutyák, és az epizódonkénti 32 millió néző közül ez jó párnak elég ahhoz, hogy azonnal rendeljen a netről egy husky-t.

huskyAz északi típusú kutyák eredetileg munkakutyák. Arra tenyésztették őket, hogy csapatban húzzanak megpakolt szánokat a havas északon. Ez a tevékenység rendkívüli kitartást, energikusságot és csapatszellemet, valamint problémamegoldó-képességet igényel. Az extrém hidegben jól jön a vastag, többrétegű bunda, amely melegen tartja a kutyákat. Talán ha a felelőtlen husky-vásárlók legalább ennyit elolvastak volna a fajtáról, sejthették volna, hogy nem egy cuki kanapékutya érkezik majd a családba.

A husky, az alaszkai malamut és ezek keverékei jellemzően energikus, rendkívüli mozgásigénnyel megáldott kutyák. Bár minden kutya külön egyéniség, így az északiak között is akadhat másfajta habitusú eb, tipikusan nem elégíti ki őket a lakásban vagy kertben kínálkozó tér és valószínűleg nem ők az ideális társak, akikkel együtt nézheted a Trónok harcát. Inkább hosszú erdei túrákon vagy valamilyen sport, mondjuk canicross vagy szánhúzás közben vannak elemükben.

Az északi kutyák nem kifejezetten élvezik a nyári hőséget, ilyenkor rendkívül nehéz a megfelelő mozgásmennyiséget biztosítani nekik. Vastag bundájuk pedig szinte állandóan hullik, így az északi kutya a lakásban egyenlő az állandó porszívózással. Ezek után nem csoda, ha sokan inkább a könnyebb megoldást választották, és a hirtelen felindulásból vásárolt kutyájukat menhelyre adták. Így az északi fajtamentők feje fájhat, hogy hova helyezzék el a hirtelen a nyakukba szakadt több száz kutyát és hogyan biztosítsák számukra azokat a körülményeket és aktivitást amit megérdemelnének.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thebark.com/content/huskies-dire-wolf-fans-create-glut-abandoned-dogs; https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0106565;
Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...