Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Meg Lowman: A nyolcadik kontinens

Aki lenyűgözve olvasta Jane Goodall vagy Gerald Durrel kalandjait, netán a Fák titkos életét, az bátran meglepheti magát Meg Lowman könyvével.

Az ausztráliai esőerdőket kutató egyetemi hallgatóként Meg Lowman rájött, hogy a szokásos módszerekkel az erdőknek csak egy kis szeletét tudja tanulmányozni. Ahogy ő mondja, csak a fák nagylábujját, azaz az emberi szemmagasságig terjedő törzset. A nagylábujjból pedig nem lehet átfogó következtetéseket levonni a teljes test, nemhogy egy teljes ökoszisztéma állapotára vonatkozóan. Ahhoz azonban, hogy az olyakor 10, 15 vagy éppen 40 méteres fák leveleit, rügyeit és az ágak sűrűjében élő lények millióit tanulmányozni lehessen, a közelükbe kell férkőzni. Ezért Meg Lowman összeállított egy mászószerkezetet. Egyszerű eszközökkel kezdte: egy régi biztonsági övből hámot varrt, több száz méternyi kötelet gyűjtött össze, és talált egy szerszámszíjat a ceruzáinak és vonalzóinak. Ez a szerkezet tette lehetővé, hogy felmásszon az égig érő fákra, és ezzel feltáruljon előtte a nyolcadik kontinens.

Mindez körülbelül negyven éve történt. Meg Lowman azóta is aktív arbornautaként tevékenykedik. Ő tervezte meg az első lombkoronasétányt, és számos rendhagyó biológiaórát tartott már a lobok között. Ezekre az órákra a gyerekektől a döntéshozókig sokakat meghívott, hogy megmutassa a fejünk felett lévő csodavilágot. Ezzel pedig arra ösztönzött vezetőket, közösségeket, hogy változtassanak. A fákat ne csak kitermelhető nyersanyagként tekintsék, hanem élő rendszerként, a Föld jövője szempontjából kulcsfontosságú előhelyként.

A könyv lapjain keresztül ragadós lelkesedéssel és gyakorlatias optimizmussal szólal meg. Lebilincselő, olykor kalandos és kihívásokkal teli élettörténetét Lowman lépésről lépésre meséli el. Nem csak a sikereket, hanem az odáig vezető utat is megosztja. Azt, hogy egy amerikai kisvárosból hogyan került be az egyetemre, ahol egyedüli nőként sokszor komoly hátrányt kellett elszenvednie. De vágya, hogy terepbiológus legyen, és a fák tanulmányozásával töltse az életét, mindig erősebb volt, mint az aktuális nehézség.

Meg Lowman ízig-vérig terepbiológus, de emellett ökológus és természetvédő is. Könyve a memoár és a terepi beszámoló keveréke, amely bepillantást enged nem csak Lowman életébe, hanem a kutató biológia és a természetvédelmi munka rejtelmeibe is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Vitaly Gariev: https://www.pexels.com/photo/shiba-inu-and-woman-on-picnic-20897119/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...