Saját KB bal
Saját KB jobb

Az empatikusabb emberek empatikusabbnak látják a kutyájukat is

Egy új magyar kutatás alapján az empatikusabb emberek intenzívebben reagálnak egy kölyökkutya látványára, és úgy értékelik, hogy a saját kutyájuk az ember és más kutyák érzelmeire is fogékony. De nem biztos, hogy az értékelésük teljesen helytálló, mert ők sokkal inkább gyerekként tekintenek a kutyákra, mint a kevésbé empatikus gazdák. 

A gazdák számára egyértelmű, hogy a kutyájuk észreveszi az érzéseiket és megfelelő módon válaszol rájuk. Ha a gazda szomorúan üldögél, a kutya az ölébe teszi a fejét, nagy szemekkel nézi az arcát, simogatásért böködi a kezét. Ezek alapján feltehető a kérdés, vajon képesek-e empátiára a családi kutyák, vagyis átveszik-e mások érzelmeit. Mivel ez a jelenség viselkedéstesztekben nehezen vizsgálható, a kutatók kérdőíves módszert alkalmaztak.

 „Egy kérdőívnek nem csak a megbízhatósága, hanem az érvényessége is fontos szempont. Vajon tényleg azt méri, amit szeretnénk? Ha az a kérdés, hogy a kutya hogyan reagál érzelmekre, akkor jó támpontot adhat az, hogy a gazdája empátiájához viszonyítunk. Miért? Mert az empátia szorosan kapcsolódik a személyiség együttműködés nevű dimenziójához, és korábbi vizsgálatokból ismert, hogy a kutya és a gazdája együttműködés személyiségdimenziója nagyon hasonló. Tehát a kutya és gazdája hasonló bizalommal, barátságossággal közeledik mások felé, de lehet, hogy épp mogorvaságukban, bizalmatlanságukban hasonlítanak.” – mondja Dr. Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Szánthó Flóra doktorandusz hallgató, a kutyabarát.hu csapatának tagja, a PloS One folyóiratban megjelent közlemény első szerzője egy további érdekes összefüggésre világít rá: minél empatikusabb valaki, annál “cukibbnak” talál egy állatfotót. Ha ez a kutyák iránti empátiában is kimutatható, akkor ez megerősíti az empátia és a kutyák arckifejezéseire adott élénkebb reakció közötti összefüggést.


A kutatásban használt fotók

A közel háromezer kitöltött kérdőív eredménye alapján úgy tűnik, hogy azok a kutyák, akiket gazdáik saját érzelmeikre reaktívabbnak értékeltek, más kutyák viselkedésére is érzékenyebbeknek tűnnek. Az érzelmileg reaktívabb kutyák gazdái magasabb pontszámot értek el az empátia skálán, vagyis a kutya és gazda személyisége között az empátia vonatkozásában is összefüggés mutatható ki. Az empatikusabb gazdák kevesebb problémáról számoltak be kutyáikkal kapcsolatban, amit magyarázhatunk a jobb elfogadó képességükkel, de elképzelhető, hogy empatikusságuknak köszönhetően több figyelmet fordítottak kutyáik kiválasztására, nevelésére, szocializálására.

Az idősebb kutyák kevésbé reagálnak gazdáik érzelmeire, amely fontos eredmény lehet az Etológia Tanszéken nemrégiben indult, öregedésssel foglalkozó Szenior Családi Kutya Program vizsgálatai szempontjából is.

Azok a gazdák, akik úgy vélték, hogy a kutyájuk úgy gondolkodik, akár egy gyerek, empatikusabbnak értékelték a kutyájukat. „Ez az eredmény arra figyelmeztet minket, hogy a kutyák viselkedését mindenképpen meg kellene vizsgálni valós helyzetben is, és az így nyert objektív adatokkal összevetni a gazdák véleményét.”figyelmeztet Miklósi Ádám professzor, az Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezetője.

Végül, „a mi vizsgálatunk is megerősítette, hogy az empatikusabb gazdák aranyosabbnak találtak egy kölyökkutyáról készült képet, míg egy felnőtt kutya képével ezt az összefüggést nem tudtuk kimutatni.” – számol be Szánthó Flóra.

A kérdőívet nem csak magyar, hanem német kutyatartók is kitöltötték. A két országban kapott főbb összefüggések hasonlóak voltak, ami megerősítette, hogy a megfigyelt összefüggések általában jellemzők a családi kutyákra és gazdájukra.

A magyar kutatás elsőként használt egy olyan kérdőívet, amivel vizsgálni lehet, hogy a gazdák hogyan vélekednek kutyáik érzelmi reaktivitásáról. Bár az empatikusabb gazdák nagy beleérző képességet tulajdonítanak kedvencüknek, ez adódhat abból is, hogy máshogyan értékelik kutyájuk viselkedését, mint egy kevésbé empatikus személy. Kubinyi Enikő szerint ez azért is valószínű, mert „egy friss finn kutatás arra utal, hogy az empatikusabb emberek gyorsabban, pontosabban és intenzívebben értékelik emberek és kutyák arckifejezéseit is. Tehát nem biztos, hogy az empatikusabb emberek kutyái mások, mint a többieké, inkább arról van szó, hogy ők hamarabb észreveszik a kutyájuk viselkedésében az érzelmekre adott reakciókat”.

 

Egyéb, etológiához kapcsolódó tartalmaink közül:

Kutyákról mintáznák a jövő segítő robotjait

Hogyan lehetsz etológus?

A bántalmazott kutyák viselkedése

Kutyagyász – létezik-e?

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...