A kaliforniai erdőtűztől mentettek meg elítéltek siket kutyákat

Kaliforniában a forró nyár folyamán nem ritkák az erdőtüzek. A tűz lángjai az idei évben is felcsaptak a Santa Clarita-völgyben, Los Angelestől északra. A tűz terjedése miatt egy hallássérült kutyákat gondozó menhely is veszélyeztetetté vált, ahol 45 fogyatékos négylábú élt.

A tűz kitörésekor Lisa Tipton, a 45 siket kutyát ellátó menhely vezetője még nem aggódott túlságosan, de aztán megváltozott a szélirány és veszélybe került a Deaf Dog Rescue of America menhely is. A kutyáknak biztonságos helyet kellett találni és az idő is sürgetett.

A környéken lakókat folyamatosan evakuálták, és a feltételezhetően a tűz útjába kerülő épületek kiürítését is megkezdték a hatóságok. Tipton is azonnal felvette a kapcsolatot a közeli Karma Rescue menhellyel, de ők csak 20 kutyát tudtak volna befogadni. A hölgy viszont nem szerette volna a jól összeszokott csapatot szétszakítani, így gyorsan más lehetőség után kellett néznie.

A megoldást a Lancasterben működő szigorúan őrzött börtön jelentette, ahol a rabok egy része már amúgy is részt vesz egy kutyákat rehabilitáló programban, melynek neve Paws for Life.

A menhelyet vezető hölgy, amikor meghallotta, hogy a börtön befogadja a kutyákat, sírásban tört ki, az egyik kutyus pedig azonnal nyaldosni kezdte gondozója legördülő könnycseppeit.

A rabok, akik magukat csak „Men of Paws for life” – nak nevezik, nehezen kezelhető kutyákat gondoznak. A cél természetesen az, hogy idővel olyan barátságos négylábúak váljanak belőlük, akiket akár gyerekek mellé is örökbe tudnak adni.

Amikor az elítéltek megtudták, hogy 45 kutya fog érkezni, egy nyilatkozatban közölték, hogy az elkövetkező napokban napi 12 órát fognak dolgozni azért, hogy minden kutyust megfelelően el tudjanak látni, és azonnal hozzákezdtek a kennelek takarításához is.

A kutyák idegesek és nyugtalanok voltak, amikor megérkeztek, ezért a rabok a lehető legtöbb időt töltötték velük, hogy megnyugtassák őket.

A tűz, melyet azóta már majdnem teljesen eloltottak, több mint 41 000 hektáron pusztított, 20 000 embert kellett evakuálni, akik mostanra már visszaköltözhettek otthonaikba. Pár nap elteltével a hallássérült kutyusok is újra megszokott környezetükben lehettek.

A rabok pedig örömmel segítettek, hiszen legalább néhány napra társaságot kaptak, és munkájuknak is meglett a jutalma:
„Szeretetet és bizalmat kaptunk ezektől a kutyáktól. Előítéletek nélkül tekintettek ránk, szemük hálát és köszönetet tükrözött”.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: theguardian.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...