Vizslat – a rendszer, ami megoldás lehet a vadászbalesetek elkerülésére

A vadászterületeken kiemelt szerepet kap a biztonság kérdése, hiszen évente több vadászbalesetről is beszámolnak a híradók. Ezek a balesetek többnyire emberi hibák és tájékozatlanság következményei. A VIZSLAT rendszer lehetővé teszi, hogy a vadászok/erdészek, a turisták és az állam számára is hasznos, a biztonsághoz és helyes erdő és vadgazdálkodáshoz nélkülözhetetlen információkat kapjanak.

A rendszer használatával biztonságosabbá válhatna a kutyasétáltatás is az erdőkben, ugyanis egy alkalmazás segítségével leellenőrizhetővé válna, hogy az adott erdőben folyik-e éppen vadászat. Kürtös László, a GD-Service Mérnöki Szolgáltató Kft. munkatársa, aki a rendszert megismertette velünk több fronton is hatékonynak és hasznosnak ítéli meg a fejlesztést, az alábbi „víziókat” vázolta fel.

– „A családfő nyugodtan indul a hétvégi túrára családjával. Délután 4 órakor ellenőrizte az interneten: nem lesz vadászat a tervezett útvonal környékén. Visszaemlékezett: pár hete milyen szerencse, hogy mobilján ellenőrizte VIZSLAT rendszer információit, hiszen pont egy hajtás területére tervezték sétájukat. Így azonban az erdőben tudott családjának másik területet javasolni a délutáni sétára…..

– „A vadász, miután otthonában az internetes Rendszerben megnézte az uralkodó szélirányt látta, hogy sok les foglalt ezen az estén. Kiválasztott egy lest, amihez látta, melyik erdőn, s völgyön kell átkelnie, bejelölte és lefoglalta a kódjával. A területre kifelé menet, a központi Rendszernél hitelesítette foglalását, ránézett a szélirányra, ellenőrizte az útvonalát és útnak indult. Tudta merre kell mennie, és nyugodtan, biztonságban élvezte a holdvilágos erdei sétát. A vadászat végén az elejtett vadat a fővadász segítségével lemérte, feljegyezte az elejtés helyét, a lövés milyenségét, fényképet készített, és ezeket az információkat a képpel együtt bevitte a Rendszerbe…..”

– „A vadászkamara elnöke megnyitotta éves közgyűlést: Vadásztársak! Kezdjük a statisztikákkal: a legtöbb lövés kicsit lecsúszva blatton érte a vadakat, szigorítanunk kell a vizsgán, kötelező gyakorlást előírva. Vaddisznóból esett a legtöbb, többnyire este 9:30 környékén. A vadászbalesetek száma 95%-al csökkent. A Rendszer szerint a vadkár a pontos, összehangolt munka eredményeképpen alulmaradt az éves előrejelzéshez képest…..”

Bővebben a rendszer használatáról itt olvashattok. A VIZSLAT Facebook oldalán folyamatosan nyomon követhetitek a fejleményeket.

A kezdeményezés számunkra szimpatikus, ezzel talán elkerülhetők lennének a szomorú végkimenetelű történetek, balesetek, melyekről mi is hírt adtunk korábban. A rendszer országos kiépítéséhez, megalkotásához azonban természetesen pénz kell, amivel egyelőre sajnos nem rendelkezik a cég. Reméljük, a hasznos ötletet az állami szféra is értékesnek találja és áldoz a megvalósításra pénzt. Mi igyekszünk felhívni a figyelmüket erre.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...