Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya vs. virágágyás – Így tartsd fenn a rendet!

Ha tavasz, akkor kertészkedés! A szebbnél szebb kertekben velünk együtt, kutyáink is örömmel gyönyörködnek, az ő érdeklődésük viszont inkább az ásás, mint az ültetés irányába fordul…

A kert ápolása, szépítgetése nem kevés időt és energiát igényel, érthető, hogy minél tovább szeretnénk élvezni a befektetett munka gyümölcsét. Ha nem készülünk fel, négylábúink, vagy a szomszédból átszökő ebek könnyen keresztül húzhatják a számításainkat. A How to Pets tippjei jó kiindulási alap lehetnek a kert felvértezéséhez.

#1 Védekezz illatokkal!

Az erős szagú dolgok eltántorítják a kutyákat attól, hogy egy adott területen áskáljanak, valószínűleg fekhelyükül sem választanak túlzottan illatozó, vagy éppen szúrós növényeket. Azt tanácsolják, szórj a kutyák számára kellemetlen, erős illatú fűszereket (például őrölt pirospaprikát) a virágágyás környékére, esetleg önts ecetet oda, mert ezzel is távol tudod tartani a nem kívánt „kertbarátot”. Fontos: csak azt használd erre a célra, amiről tudod, hogy nem árt a kutyáknak!

#2 Ültess cserépbe!

Sokkal nagyobb biztonságban tudhatod a növényeidet, ha egy magasabb falú cserépedénybe ülteted őket. Mivel nehezebb hozzájuk férni, mintha sima felületen lennének, kisebb az esély arra, hogy hazaértedkor egy mélyedést találsz a dédelgetett virágok helyén. A kutyák találékonysága végtelen, ezért a How to Pets szerint a lehetőség továbbra is fennáll, de kevésbé valószínű.

#3 Tanítsd a kutyád!

A legjobb, ha amint tudod, megtanítod a kutyádnak, hogy a virágoskert tiltott terület. Az alig néhány hónapos ebek már megértik a tiltó utasítást, és azt se felejtsd el, hogy sokkal nagyobb hatása lesz az okításnak, ha korábban nem tette még be oda a lábát. Hagyj neki továbbá olyan játékot, amivel hosszabb időre elfoglalja magát, és nem néz más elfoglaltság (például a kerted felásása) után.

#4 Ha semmi nem segít: Zárd el a területet!

A kutyák többségének mindegy, hol élik ki az ásás iránti vágyukat: az udvar végében egy füves területen, vagy a gazdi nagy gonddal megkomponált sziklakertjén. Kerítéssel megvédheted a virágoskerted, és egyben jelzést küldhetsz kutyádnak, hogy az elkerített rész bizony tiltott terület. Gondoskodj róla, hogy kellően magas és stabil legyen, nehogy átugorja, vagy ledöntse.

Mit tegyél, ha mégis rajtakapod?

Ne torkold le, mert azt gondolhatja, hogy tettével kiérdemelte a figyelmed. Próbáld meg elcsalni a kertből valamivel, és jó viselkedéséért jutalmazd simogatással, finom falatokkal. Fontos a következetesség: ha egyszer megengeded neki, hogy következmények nélkül a tiltott területre merészkedjen, máskor sem fogja távol tartani magát tőle.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
Forrás: How to Pets (Youtube)
Képek: Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...