Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyahősök – Bing, az ejtőernyős kutya

Bing, az ejtőernyős kutya a II. Világháború során teljesített szolgálatáért elnyerte a Dickin Érmet, amely az állatok hősies szolgálatát ismeri el, és a Viktória Kereszt állati megfelelőjeként is emlegetik.

Bing, a németjuhász és collie keverék 1942-ben született Angliában, a leicestershire-i Loughborough-ban. Gazdái, a Fetch család azonban, a háborús megszorítások miatt nem tudtak gondoskodni róla, így felajánlották Binget a hadseregnek. 1944-ben kezdte meg a kiképzését egy katonaikutya-kiképző iskolában Hertfordshire-ben, hogy később majd a Brit hadsereg kötelékében teljesítsen szolgálatot. Bing “bevonulásakor” a 2720/6871-es számot kapta.

Első bevetésére 1944. június 6-án, a D-napon került sor. Felvezetőjével és kiképzőjével, Ken Bailey őrvezetővel együtt szálltak fel a repülőgépre, hogy részt vegyenek a sorsfordító hadműveletben. Binget egy kis húsdarabbal kellett rávenni, hogy kiugorjon a repülőgépből, majd egy fa lombjai között landolt, ahonnan a többi ejtőernyős mentette ki. A kisebb fennakadást követően Bing hősiesen teljesítette a kötelességét a VI. légiszállítású hadosztály XIII. ejtőernyős zászlóaljában, feladata az ellenséges katonák felkutatása és a bajtársai védelme volt.

kutyabarat kutyabarát

A csatában megsérült, de sebesülései szerencsére gyógyíthatók voltak, így egészen 1944 szeptemberéig teljesíthetett szolgálatot Franciaországban. 1945 március 24-én már Németország felett dobták le Binget és új felvezetőjét, Jack Walton szakaszvezetőt, hogy részt vegyenek az előrenyomulásban.

A háború után Bing a Fetch családnál töltötte megérdemelt pihenőéveit. 1947-ben bátorságáért és hősiességéért Dickin éremmel tüntették ki. 13 éves korában, 1955-ben hunyt el. Életéről 2012-ben The Amazing Adventures of Bing the Parachuting Dog (Bing, az eltőernyős kutya csodálatos kalandjai) címmel jelent meg könyv.

kutyabarat kutyabarat

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, Daily Mail
Képek: By Jack1956 at en.wikipedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47402366
Daily Mail

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...