Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért fogadj örökbe idős kutyát?

Egyértelműen nehéz dolguk van az új családra várakozó kutyáknak, de még nehezebb a helyzetük, ha már idős, koros ebről van szó. Azért mi mégis elmondjuk, miért érdemes őket választani, mégha nehéz is a döntés.

Nem mindenki találja meg ebben az életben a boldog otthont

Sajnos a statisztika nem hazudik: a legrosszabb pozícióban az idős ebek vannak, ha örökbe fogadási kedvről beszélünk. A legtöbb menhely látogató teljesen átnéz az öregek feje fölött, a fiatalt keresve. Előbbiek emiatt átlagosan a legtöbb időt töltik a menhelyeken, állatvédő szervezeteknél, sokszor életük végéig ott maradnak. Az eutanázia is magas a körükben, hiszen esélytelenségük és egészségügyi problémáik együttesen rontják kilátásaikat.

Milyen előnyökkel jár egy ilyen választás?

Az idős kutyákhoz rengeteg időre, figyelemre és türelemre van szükség, amivel nem biztos, hogy mindenki rendelkezik attól függetlenül, hogy mégis fiatal kutyára vágyik. Sok fiatal eb rengeteg edzést és kutyaiskola látogatást igényel, hogy megfelelő tagja legyen a családnak. Természetesen kivételek mindig vannak, de általánosságban elmondható, hogy az idősebb állatok nyugodtabbak, energia szintjük is alább hagyott már. Meglepő lehet, de sokukat könnyebb új trükkre megtanítani, hiszen jobban tudják koncentrálni a figyelmüket, sőt a legtöbbjük már magabiztosan ismer számos parancsot.

Könnyebb őket kezelni

Sok gazdi egyáltalán nincs felkészülve arra a kemény időszakra, amit egy fiatal kutya jelent, főleg, ha teljesen kölyökkorban vállalják be. Szobatisztaság, behívhatóság – csak kettő a ránk váró feladatok közül, amik rendszeres elfoglaltságot fognak jelenteni akár hónapokon keresztül. A legtöbb idős kutya azonban élt már korábban valaki mellett, így számos viselkedési szabályt már elsajátítottak, mire hozzánk kerülnek. Nem hogy nem okoznak felesleges stressz faktort, de békés, nyugodt életritmusukkal még csökkentik is azokat.

„Azt kapod, amit látsz”

Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes társunkat, aki beleillik életritmusunkba, életvitelünkbe, meg kell ismernünk a személyiségét, jellemzőit. A fiatal ebek csalókák lehetnek ebből a szempontból, hiszen rengeteget fognak még változni a hónapok – évek során, és várhatnak ránk olyan személyiségbeli vonások, amikre, ha tudnánk előre őket, inkább nem vágynánk. Az idős eb nem árul zsákbamacskát, nem lesz nagyobb vagy más, mint ahogy akkor kinéz, és az energia szintje is maximum lefelé mozdul el a hátralévő években.

Mit kapsz, ha idős kutyát választasz?

A kutyák remekül alkalmazkodnak a kényelemhez és a szeretethez, még idősebb korban is. Amellett, hogy megmentünk egy életet, olyan fajta társat kaphatunk magunk mellé, akinek már nincsenek különleges igényei, csakis ránk vágyik. Természetesen az extra egészségügyi kihívásokra számítanunk kell, aminek vannak bizonyos anyagi vonzatai, de ezt a kor, a fajtajelleg és az egyéni állapot is nagyban befolyásolja. Még egy idősen örökbe fogadott kutya előtt is számos boldog év állhat.

Aki megtette, nem bánta meg

Azt mondják, aki egyszer idős kutya örökbe fogadó lett, nem nagyon tér vissza a fiatal sihederekhez. Amikor valaki megérezheti, milyen boldoggá tenni egy ilyen csodás élőlényt utolsó éveire, az sosem bánja meg, hogy meghozta ezt a felelős döntést. Hiszen ennek is felelős döntésnek kell lennie, de ha jól határozunk, hősei lehetünk két életnek is: egynek, akit hazavittünk, és még egynek, aki a helyére kerülhetett.

Csodálatos lények:

Azért került vissza a menhelyre az idős kutya, mert nem tudott felmenni a lépcsőn

Idősek otthona fogadta örökbe az idős kutyát, miután gazdája elhunyt

Az amerikai hospice ház a 10 év fölötti menhelyi vagy leadott kutyáknak biztosít boldogságot az utolsó évekre

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...