Saját KB bal
Saját KB jobb

Foglalkozása: hivatásos kutyatáp-kóstoló

Fejlettek az ízlelőbimbóid annyira, hogy finoman ráérezz a legárnyaltabb ízekre is? Néha féltékenyen nézed kutyád vacsoráját? Akkor itt a helyed: évi 7 és 18 millió forint közötti angol fontot kereshet az, aki hivatásos kutyatáp-kóstolónak áll. 

Sok kutyatulajdonos bizony előkóstolja, bármilyen tápot adjon is kedvencének. Valakinek pedig ez a munkája. Elég hozzá egy kis táplálkozás-tudományi tapasztalat. Az élelmiszer ipar szinte minden területén alkalmaznak hivatásos tesztereket, a prémium állattáp gyártó cégek ugyanígy tesznek. Mivel kutyáink csak fizikai jóllétükkel tudják kommunikálni egy-egy táp megfelelő minőségét, így ezt mi, emberek végezzük el helyettük.

A hivatásos táp-kóstoló lényegében egy minőségbiztosítási asszisztens, aki teljes körű élelmiszer ellenőrzésével, és az ízekre, állagra vonatkozó feljegyzéseivel segíti a technikai vezetőt. A gyártás során egyetlen tápot közel 40 alkalommal kell megkóstolni, a különböző munkafolyamatok pontjain. Fontos tényezők az íz, az illat és az állag.


„Csirke íz, illetve még valami, amit „vörös íznek nevezünk” – mint a szív vagy a máj, nyomokban merész, pikáns. Kapsz egy zöld borsós, jó állagú aromát, ami általában a répától édeskésebb lesz” – analizálja a tápot Simon Allison, hivatásos táp-kóstoló.

A tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, hogy az emberi kóstolók igenis hasznos ötletekkel segíthetik az állatoknak szánt eledel minőségét, az ízek kombinációját. Nem elhanyagolható például a tápok illata, ami kutyánk érzékeny orrára sokkal erősebb hatást gyakorol, mint a miénkre, így nem mindegy, mi csapja arcon őket, mikor egy konzervet felnyitunk.

Néhány teszter szerint sok minőségű kutyatáp sokszor jobb ízű és összetételű, mint néhány embereknek gyártott élelmiszer. Viccet félretéve: az ő céljuk, hogy a minőségi tápok valóban kutyánk egészségét és jóllétét segítse, legyen gyönyörű a szőre, és rendben legyen az emésztése.

Egy jó teszternek nem elég szeretnie a kutyatáp ízét: a legkülönbözőbb összetevőket is meg kell tudnia érezni. Már a felvételi beszélgetésen is kóstolni kell: két táp különbözőségeit és hasonlóságait kell felsorolni.

Egy tápkóstolónak nincs miért aggódnia a nagy cégeknél: a szigorú ellenőrzés azt is garantálja, hogy ezek a tápok alkalmasak az emberi fogyasztásra.


A becsület-konyha tulajdonos, Lucy Postins saját maga kóstolja az összes tápot, amelyet cége gyárt

 

Ezeket is ajánljuk a téma kapcsán:

A kellemetlen szagok eredete, avagy valami bűzlik a kutyám körül

Kutyacsemege saját kezűleg

Alternatívák a kutyák táplálásában

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...