Saját KB bal
Saját KB jobb

Remeg a kutyám – mi lehet az oka?

Bizonyára már többen is tapasztaltuk gazdiként, hogy álló vagy akár fekvő helyzetben kutyánk lába, de akár feje is, remegni kezd. Teljesen hétköznapi jelenség, mégsem tudjuk, mi állhat a háttérben, és vajon ki kell-e vizsgáltatnunk?

Mik lehetnek az okok?

A remegés hátterében sokféle probléma állhat. Jellemzően – főként kistestű kutyák esetében – a remegést kiváltó ok lehet valamilyen típusú fájdalomérzet. Ez lehet ízületi fájdalom, hasi, illetve gerincfájdalom. Az ízületi fájdalmakat idős korban gyakran a kopott porcfelszínek, csontos kinövések okozhatják. Felmerülhetnek olyan gerincvelőre nyomást gyakorló elváltozások, amik tartós fájdalomhoz vezethetnek, ezek tünete lehet a folyamatos remegés.

A kor előrehaladtával ugyancsak előfordulhatnak keringési zavarok, illetve a vércukor szint ingadozása. Ezen tünetek velejárói lehetnek az izomremegések, akár szédüléssel kombinálva. A vérnyomás ingadozás szintén gyakori jelenség, ami a keringés felborulásához vezethet.

A szívizomzat és a billentyűk elöregedése esetén is megjelenhetnek az említett tünetek. Az idősödő korban kialakuló epilepszia sem ritka jelenség, aminek vele járója lehet a leírt tünet, ezt az agyban létrejövő több pont közötti kisülés okozza. Ennek súlyossága függ az elhelyezkedésétől illetve súlyosságának mértékétől. Az enyhe epilepsziás roham kísérő tünete lehet az egész test remegése, amiről a gazdi sokszor nem is tudja, hogy roham, hiszen olyan gyenge lefolyású, hogy eszméletvesztés, rángatózás nem jelenik meg, csak a remegés.

Menjünk-e állatorvoshoz?

Először mindenképpen egy alapos kivizsgálás javasolt, hogy kiderítsük, mi lehet az oka a tünetek megjelenésének. A csontos kopások, elváltozások diagnosztikájában a legmegbízhatóbb segítséget CT és röntgen vizsgálat nyújthatja. Az adott szituációtól függően kezelésük lehet konzervatív, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő használata, vagy bizonyos esetekben műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

A keringési zavarok felderítésére javasolt a szívultrahang illetve komplex vérvizsgálat elvégzése. Az enyhébb keringési zavarokat gyógyszeresen igen jól lehet kezelni és szinten tartani.

(Kutyabarát.hu)

Fotók: pixabay, flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...