Baba és kutya egy családban? Érvek, ellenérvek, tanácsok

Életre szóló élmény a barátság egy kutyával vagy egy macskával. Természetes, hogy aki ezt megtapasztalta, a gyerekének is szeretne hasonlót. De vajon hogyan lehet megteremteni a harmóniát, amiben a kisgyerek és a társállat is biztonságban él együtt? Takács Eszter cikke a Babaszoba.hu oldalon jelent meg.

A Szily család két menhelyről hozott, egy év körüli vizslával élt együtt, amikor megérkezett hozzájuk a baba. – Mindig volt kutyánk, én is így nőttem fel. Nem aggódtunk, sokkal inkább az volt a cél, hogy a gyerek az első pillanattól kezdve kutyaközelében éljen – meséli az apa.

– Ilyenkor a legtöbb családban persze fölmerül, hogyan élhet a baba mellett két kutya úgy, hogy a megfelelő higiéniai körülmények is megmaradjanak. Mi azonban azt valljuk, hogy a teljesen steril környezet nem jó, nincsen rá szüksége a kicsinek. Természetesen vannak ésszerű határok. Ilyen például, hogy a gyerekszoba tabu. A pici hathetes koráig nem engedtük, hogy megnyalja vagy hozzáérjen a kutya, azóta viszont enyhült a szigor, kezd kialakulni a kapcsolat a baba és a kutyusok között. Megmosolyogtató, ahogyan mostanság megpróbálja a baba figyelmét felkelteni a kutya. Előfordul, hogy szoptatás alatt odahozza a játékait, és leteszi a kicsi elé, mert szeretné, ha játszanának. A baba erre persze még nem reagál, de a kutya nem adja föl. 

– Ha a családnak már volt kutyája a gyermek születése előtt, az egy másik, egyszerűbb élethelyzet – magyarázza dr. Fok Éva állatorvos. – Ilyenkor inkább csak össze kell szoktatni az állatot a kisbabával. Az első időszakban azonban fokozattan kell figyelni a már régi “családtagra” is, hiszen a viselkedése, reakciói megváltozhatnak a baba közelében. Azokon a szokásokon, amelyek a baba érkezése előtt voltak a kutyus életében (sétálás, étkezések ideje), nem érdemes változtatni, az maradjon biztos pont. 

Ha a család a baba érkezése előtt nem volt túl szigorú a higiénia terén, akkor egy-két dolgon a kicsi érkezése után azért érdemes változtatni. Különösen igaz ez a lakásban tartott kutya esetében. A szükséges oltásokra és a rendszeres féregtelenítésre is nagyon fontos ügyelni, sőt a szakember szerint akár egy évben egyszer egy bélsárvizsgálat is hasznos lehet. 

A teljes cikk tovább olvasható a Babaszoba.hu oldalán.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás és fotó: babaszoba.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...