Saját KB bal
Saját KB jobb

5 dolog, amiről tilos megfeledkezni, ha egész napra otthon marad a kutyus!

A kutyák társas lények, ezért nehezebben viselik az egyedüllétet. Azonban nem mindig lehetünk kedvencünkkel, és gyakran hosszú órákra magára kell hagynunk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a kutyusunk kényelmesen és biztonságosan tölthesse az idejét? Alábbi cikkünkben 5 konkrét tippet adunk, melyeket mindenképp érdemes megfogadni!

1. Hagyjunk elegendő vizet és ennivalót számára!

Az első és legfontosabb teendő, hogy biztosítsunk friss vizet és ételt. Vegyünk kellően nagy etető-és itatótálat, hogy akár egész napra kitartson az utánpótlás. Erről a lépésről soha ne feledkezzünk meg, hiszen víz vagy élelmiszer hiányában rendkívül kellemetlen órákat szerezhetünk kedvencünknek. Legyünk felelős gazdik, és ellenőrizzük mindig a víz és az étel frissességét is.

A nyári kánikulában töltsük tele vízzel a tálkáját. Ugyanis ekkor a kutyák is jóval több folyadékot igényelnek, mint a hűvösebb őszi vagy téli napokon. A kutyák átlagosan 60-80 ml vizet isznak testsúlykilogrammonként, azaz egy 10 kg-os kutya számára napi 6-8 dl vizet tanácsos biztosítani.

2. Gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről!

Kutyánk csak akkor érzi jól magát otthon, ha télen kellően meleg, nyáron pedig kellemesen hűvös időben pihenhet. Ennek érdekében célszerű 20-25 Celsius-fokos hőmérséklettel számolni. A nyári hónapokban – ha még nincs klímánk – mindenképp hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy legalább friss levegő jusson a lakásba.

Télen tegyünk néhány meleg plédet az ágyára. Így gyorsan felmelegedhet, és igazán kényelmesen pihenhet. Akár egy új, melegebb kutyaágyat is vehetünk számára, amelynek biztosan örülni fog. Már léteznek “bebújós” kutyaágyak is, amelyek lényegében beltéri kutyaházként funkcionálnak.

TIPP: Split klíma segítségével még a legnagyobb kánikulában is ideális hőmérsékletet teremthetünk. Ezzel nemcsak kutyusunknak, hanem a saját egészségünknek is óriási szolgálatot tehetünk, hiszen nappal kényelmesebben tölthetjük az időnket, este pedig könnyebben aludhatunk. A split klíma könnyen és gyorsan beszerelhető, otthonunkat pedig rövid idő alatt lehűti.

3. Készítsünk elő pár játékot!

Válasszunk strapabíró és izgalmas játékokat, amelyek akár órákra is lekötik kedvencünket. Szerencsére már rengeteg nagyszerű ajándékkal meglephetjük, például logikai játékokkal vagy zenélő labdákkal. Persze a klasszikus, masszív játékkötélről se feledkezzünk el, amelyet kedvére rághat, hogy kevésbé legyen unalmas az egyedüllét.

Egy dologra figyeljünk kiemelten: a játékok legyenek biztonságosak. Kizárólag olyan játékokat vegyünk kedvencünknek, amelyeket még csak véletlenül sem tud lenyelni. Ezenkívül legalább 1-2 hetente tisztítsuk is meg a játékait, hogy minden kórokozót és baktériumot eltüntessünk róluk. Ha mindezekre odafigyelünk, máris sokat tettünk kutyusunk jóllétéért.

4. Biztosítsunk mozgásteret!

Semmiképp ne zárjuk egy kis szobába négylábú barátunkat. Ugyanis napközben még egyedül is jól esik egy kis séta a lakásban, hogy ne túl egyhangúan teljenek a percek. Hagyjuk tehát nyitva az ajtókat, szükség esetén pedig rejtsük el a rágcsálásra csábító vezetékeket, ezzel megelőzve az anyagi károkat. A biztonság kedvéért akár védőrácsokat is elhelyezhetünk, ha valahova nem szeretnénk hozzáférést biztosítani.

5. Teremtsünk egy kis háttérzajt!

Ha tehetjük, hagyjuk bekapcsolva a rádiót, hogy valami mindig duruzsoljon a háttérben. Ugyan a kutyánk nem kifejezetten ezt fogja hallgatni, de a hangok mégis megtörik a monotonitást. Akár az ablakokat is nyitva hagyhatjuk, hogy kintről is jöjjön be egy kis zaj. Így pedig már nem is lesz olyan szürke és ingerszegény a nélkülünk töltött idő.

Ha egész napra otthon hagyjuk kedvencünket, tartsuk szem előtt a fenti tippeket. Tegyünk meg mindent négylábú barátunk boldogsága és kényelme érdekében, hogy az egyedüllét soha ne legyen túl unalmas. Gondoskodjunk maradéktalanul a kimagasló komfortérzetéről, és siessünk haza minél hamarabb!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...