Saját KB bal
Saját KB jobb

Forró aszfalt, kényes tappancsok – tünetek és tanácsok

A kutya tappancsok általában elég strapabíróak, de az extrém körülmények próbára teszik őket. Nyáron elsősorban a forró aszfalt és beton okozhat problémát. A forró felületeken történő sétától előfordulhat, hogy a kutyáknak hólyagok vagy égési sérülések keletkeznek a tappancsukon. Ez elsősorban azon kutyák esetében jelent reális veszélyt, akik nincsenek hozzászokva az aszfalton sétáláshoz, illetve nem fokozatosan szoktak hozzá az emelkedő hőmérséklethez. Tehát, ha kutyánk általában természetes talajon sétál, akkor nem biztos, hogy a tappancsok bírják a szokatlanul forró talajjal való érintkezést.

Még a forró járdával való viszonylag rövid érintkezés is fájdalmat és égési sérülést okozhat. Ha a kutya számára túl forró az aszfalt, akkor emelgetheti a lábát, sántikálhat. Ha már megtörtént a baj, akkor bőrpír, hólyagok és hámlás formájában nyilvánul meg. A forró járdán töltött idő hozzájárulhat a kutya testhőmérsékletének általános emelkedéséhez, és a hőguta kockázatának növekedéséhez is.

Hogyan ismerhetjük fel a tappancsok égési sérülését?

Nem minden kutya mutatja ki, ha kellemetlenséget, netán fájdalmat érez. Különösen nem séta vagy játék közben. Ha a kutya forró járdán sétál, és sántikál, emelgeti a lábát vagy vonakodik sétálni, az utalhat fájdalomra vagy égési sérülésre. Az égési sérülés tünetei: a kutya sántikál, kedvetlen, nem szívesen áll fel vagy sétál vagy nyalogatja/rágja a lábát. Ezen felül a látható bőrpír, hólyagosodás vagy a mancspárnák hámlása szintén tünet.

Melyek a legjobb megelőző intézkedések?

A legjobb, ha a nap legmelegebb időszakában kerüljük a kinti sétákat. Az öt másodperces szabály segíthet annak eldöntésében, hogy alkalmas-e a járda a kutyasétáltatásra. Ha nem tudjuk a kézfejünket öt másodpercig kellemetlen érzés nélkül a felületen tartani, akkor az túl forró a kutyának. Lényeges, hogy kerüljük a forró talajon való apportírozást vagy durva játékokat, rohangálást. Az ilyen forró felületeken való megállás és elindulás különösen veszélyes a tappancsok érzékeny bőrére.

Vannak olyan talaj típusok, amelyeket jobb elkerülni?

Kerüljük a beton, térkő, aszfalt és kőburkolatokat. Különösen a sötétebb színű felületeket, forró és/vagy napsütéses napokon. A tengerparti homok ugyanolyan forró a kutya tappancsok számára, mint a mezítlábas lábaknak. Válasszunk reggeli vagy esti sétát, amikor alacsonyabb a hőmérséklet és a nap közelebb van a horizonthoz.

Minden séta után ellenőrizzük a tappancsokat!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/protect-dog-paws-heat?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8cqWavTvkM; Kép: Photo by Engin Akyurt: https://www.pexels.com/photo/shallow-focus-photography-of-white-dog-s-paws-1438798/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...