Saját KB bal
Saját KB jobb

Zselatin – Egészséges, ehető vagy káros?

A zselatin olyan sok élelmiszerben jelenik meg összetevőként, önmagában azonban ritkán találkozunk vele. Ha csak nem tortazselét, gyümölcskocsonyát, netán hidegtálat készítünk. A zselés dolgok, így például a gumicukor, a zselés szaloncukor, az aszpikos pulykamell és a citrom tarte is a zselatintól lesznek szép fényesek és … zselés állagúak.

De mi is tualjdonképpen a zselatin?

Az étekzési zselatin formájában kapható zselésítő adalék nem más, mint a állatok kötőszövetéből kivont kollagén, méghozzá hidrolizált formában. A hidrolízis egy bontási folyamat, amely során víz hozzáadásval bontják az anyag molekuláit. A zselatin lényegében tehát leggyakrabban sertés, ló, szarvasmarha csontjaiból és kötőszöveteiből kivont kollagén hidrolizálva. Ez az anyag aztán vízzel érintkezve kolloid oldatot hoz létre, így keletkezik az ismert, zselés állagú anyag.

A kémia órai tananyagból egy szó bizonyára minden kutyás fülét azonnal megüti, és ez nem más, mint a kollagén. A kollagént ugyanis nagyon szeretjük, hiszen jót tesz az ízületeknek és segít megelőzni vagy lassítani az ízületi kopást. A kollagén ugyanis egy olyan strukturális fehérje, amely kitölti a sejtek közötti teret (ezért fontos tényező a bőr ráncosodásában), de a csontok rugalmasságában és a porcok felépítésében is szerepe van. Kollagén nélkül a testünk szinte minden strukturális alkotóeleme veszítene a rugalmasságából. Ez történik az öregedés során. Ahogy a kollagén veszik el a szervezetünkből, úgy válik a bőrünk egyre petyhüdtebbé, a csontjaink egyre törékenyebbé.

Kollagén helyett zselatin?

Széles körben elterjedt, hogy a zselatin fogyasztása ugyanolyan jótékony hatású, mint a kollagéné. Ez a feltételezés azonban nem nyert egyértelmű bizonyítást. Kutyák esetében a kollagén fogyasztása leginkább ízületi porc kopása esetén javasolt. Ilyen esetekben mindenképpen kérjük ki állatorvosunk véleményét a megfelelő készítményről.

Egyéb esetekben a zselatin nem káros a kutyákra, sőt, számos nedves eledelben, nasiban megtalálható összetevő. Mivel a kutyák húsevők, ezért érdemes lehet a mesterséges zselatin helyett inkább olyan természetes kollagénforrásokkal kiegészíteni az étrendjüket mint a szárított halbőr vagy a szarvasmarha kötőszövet darabok (nyelőcső, fejbőr, stb.).


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kollag%C3%A9n; https://hu.wikipedia.org/wiki/Zselatin; https://yourolddog.com/using-gelatin-protein-for-dogs-with-hip-and-joint-pain/; Kép: Photo by Bethany Ferr: https://www.pexels.com/photo/a-person-feeding-a-dog-5482778/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...