A bűntudatos nézés a farkasoktól eredhet

Gyakran ruházzuk fel kutyáinkat másodlagos érzelmekkel, ilyen a bűntudat is, hiszen sok kutya tökélyre fejlesztette a színjátékot. A legújabb kutatás szerint azonban ilyenkor kedvencünk egy komplex túlélési taktikát alkalmaz, amit a farkasok óta hordoz magában.

A New York Egyetem-beli Nathan H. Lents molekuláris biológus nevéhez fűződik az a kutatás, amely szerint a fiatal farkasok a falkába való beilleszkedéshez használják fel a „bocsánatkérő” testtartást. Ha például egy fiatal farkas túl erőset harap egy idősebb állatba, akár falkabeli helyét is elveszítheti. Ekkor előszeretettel nyúlnak a bocsánatkérés kommunikációjához, hogy helyzetüket és a kegyet megőrizzék.

 A kutyák a hosszú évek ellenére valószínűleg megőrizték magukban ezt a lehetőséget, és képesek minden olyan helyzetet felismerni és alkalmazni a módszert, ahol büntetésre számíthatnak.

Ez egy komplex, előregondoló viselkedési elv Lents professzortól, aki szerint, mivel a kutyák szociális lények, erősen kötődnek a körülöttük lévő környezetükhöz, vágynak a harmonikus beilleszkedésre, így felismerik, hogy a számukra elszigetelt vagy fájdalmas állapotokat érdemes elkerülniük.

Lents professzor Nem túl más: Megtalálni az emberi természetet az állatokban című könyve (Not So Different: Finding Human Nature in Animals) érdekes felvetéseket tartalmaz az emberek és állatok közös vonásait tekintve, amelynek számos kérdése még bizonyításra vár. Véleménye szerint az állatok körében is megtalálható a szerelem, a féltékenység és a gyász érzelme, az állatok is cserélik egymás közt értékeiket és szolgáltatásaikat, eltemetik elpusztult társukat, kifejlesztenek magukban ok nélküli fóbiákat, és széleskörű szótárokkal rendelkeznek a kommunikáció terén.

 

Kapcsolódó, érdekes tartalmaink közül:

Bűntudat vagy drámajáték?

A szégyenben maradt ebek – akik nem is szégyellik magukat

A kutyák simán átverik az embert, ha kell

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Goodnewsnetwork

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...