Saját KB bal
Saját KB jobb

Úr és Kutya Bálint Andrással

Bálint András színművész – „önálló estje ketten” 2012-ben került először bemutatásra. Témája és partnere is a mi nagy kedvencünk: a kutya. Még akkor, az egyik próba közben Bálint Andrással beszélgettünk az előadásról. Mikor megérkeztem a művészbejáróhoz, Bajusz és az Igazgató Úr már lelkesen próbált: éppen újságot olvastak – közösen.

Hogyan jött a kutya témájú est ötlete?

Én már több önálló irodalmi estet tartottam, de tavaly arra gondoltam, hogy összerakom azokat a kedvenc verseimet, novelláimat, amelyek a kutyáról szólnak. Akkor még nem tudtam a formáját, csak pár szerző járt a fejemben: Babitstól az Ádáz kutyámat, Kosztolányi Részeg kutya című novelláját már mondtam ilyen esteken, egyik régi, nagy kedvencem pedig Karinthytól a Tomi. Thomas Mann novelláját is nagyon szeretem, mindegyikhez volt valami közöm, így Thomas Mann nyomán az est is az Úr és Kutya címet kapta.

És a téma mellé hogy érkezett meg a valódi négylábú?

Lassan kezdett gyűlni az anyag, és amikor tavaly nyáron nagyjából összeállt, egyik este felolvastam otthon Krisztának. A kutyám, az akkor tizennégy és fél éves Rómeó mellettem feküdt. Akkor javasolta Kriszta, hogy mi lenne, ha egy kutya is szerepelne az esten.

Gondolom, nem ilyen egyszerű a történet.

Az első feladat volt találni egy kutyát. Először persze rögtön Rómeóra gondoltunk, de ő már öreg volt hozzá, nehezen mozgott. Még Csányi Vilmosnál is jártunk. Végül családi kapcsolatok révén jutottunk el egy párhoz, akik régóta foglalkoznak ilyen kutyákkal, és náluk találtunk rá Bajuszra.

Meséljen egy kicsit a „kollegáról”.

Nagyon megszerettük. Engedelmes, és mindenkihez kedves, talán túlzottan is. Van egy örök érvényű mondás, miszerint kutyával és gyerekkel játszani öngyilkosság, hiszen a közönség a kutyát fogja nézni: ő eleve természetes, míg a színész, bármilyen jó is, sosem lesz az egészen.

Gondolom, Bajusz jelenléte a lehetséges bukkanókkal együtt is megszínesíti az jeleneteket.

Igen, önálló estem már többször volt, de így tulajdonképpen egy színi előadást képezünk: ez egy önálló est lesz ketten.

Nem hagyhattam ki, hogy ne kérdezzem meg Bajusz magyar hangját, Schneider Zoltánt a feladatról: milyen élőben élővé, emberivé tenni egy négylábút.

Jó feladat?

Izgalmas. Az első koncepció az volt, hogy a kutya szövege felvételről fog menni, de mivel Bajusz még kicsit nyugtalan, így egyelőre abban maradtunk, hogy itt leszek az előadásokon. Ha nagyon liheg például, akkor nem lehet alájátszani egy előre felvett, szép monoton szövegolvasást. Szoktam szinkronizálni, de itt a kutya meg tud lepni.

Bajusszal milyen a viszonya?

Mi el vagyunk tiltva egymástól, az Igazgató Úr eltiltott tőle. Én csak a hangja lehetek.

 

Egyéb színházi híreink közül:

Elhunyt Alföldi Róbert imádott kutyája – Panka

Kulturális kutyázás – magyar színpadon a corgik

 

ViNyL
(kutyabarát.hu)

Fotók: Bálint Dániel
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...