Saját KB bal
Saját KB jobb

A hős Balto igaz története

Ha valaki New Yorkban a Central Parkban sétálgat, könnyen rátalálhat Balto bronzszobrára, melyen a következő felirat olvasható: „Ajánljuk azon szánhúzó kutyák rettenthetetlen szellemének, melyek 674 mérföld távolságra, kiszámíthatatlan szilárdságú vad vízfolyások felett vezető jégpáncélon át, sarki viharban oltóanyagot szállítottak Nenanából a veszélyeztetett Nome megsegítésére 1925 telén.” De mi a valódi történet a sok mese mögött?

Állhatatosság – Hűség – Értelem  

Balto csodás tettet vitt véghez társaival egyetemben. A köztudattal ellentétben azonban nem volt szibériai husky. Balto Leonard Seppala kennelében élt és dolgozott számtalan társával egyetemben a nome-i Aranybánya Társaságnál. Soha nem indult versenyen, arra Seppala a Szibériából importált versenykutyákat használta. Balto tulajdonképpen nem is volt tipikus szánhúzó kutya. Norvégiában született, lapp pásztorkutya volt. Seppala lapp rénszarvaspásztoroktól vásárolta.

Seppala egyáltalán nem kedvelte Baltót. Megvette, mert sok kutya kellett, de nem nagyon favorizálta. Mint a többi dolgozó kutya, Balto a téli szezonban nap mint nap szán elé fogva vitte a parti fövenyből kibányászott „fizető szemetet”, azaz föld, sár, homok, arany egyvelegét a távoli patakokhoz, hogy azokat majd tavasszal szétválogassák. Nyáron pedig húzták a csomagokkal megrakott „pupmobilt” (a pupmobil sínen futó vasúti hajtány, melyet mozdony helyett kutyaerővel mozgattak).


A pupmobil

A járvány

Balto szokásos munkáját végezte, mikor eljött 1925 januárja. Nome városában diftériajárvány tört ki. A legközelebbi életmentő szérum Anchorage-ben volt, Alaszka másik felén. Megpróbálták repülővel eljuttatni, de a borzalmas időjárásban csak Nenanáig jutott a gép és a szérum. Nenana és Nome között még ott volt 647 mérföld (1100 km). Elhatározták, hogy váltott kutyafogatokkal juttatják el Nome-ba a gyógyszert. Leonard Seppala szervezte a fogatokat, s ő maga is legjobb kutyáit (az élen Togóval) állította csatasorba. Megkérte Gunnar Kaasent (bal oldali képen Baltóval), tartson vele. Kaasen Seppalánál dolgozott mint kutyahajtó. Norvég volt ő is, magas, jó kiállású. Seppalával ellentétben, aki ki nem állhatta Baltót, és nem volt hajlandó munkaképességét elismerni, Gunnar Kaasen szerette a nagy fekete, nyugodt, kissé befelé forduló kutyát. Mindig hangoztatta, hogy sokkal több van Baltóban, mint amit a felületes szemlélő először láthat. Kitartónak, intelligensnek és hűségesnek ítélte meg.

A világhírű szérum-futás

Bár enyhe kétely mozgolódott benne, de a szérum-futáson mégis Balto lett Kaasen vezérkutyája. Kaasen Nome-tól 53 mérföldnyire (86 km) vezette csapatát egy Bluff nevű helyre. Ott kellett várnia a szérumot. A hőmérő -35°C-t mutatott, s tombolt a hóvihar. De a kőkemény norvég befogta kutyáit a szán elé, a szérumot vastag karibuszőrbe burkolta, és szembefordult a tomboló elemekkel. Balto szinte vakon vezette a csapatot Solomonig. Ott egy kicsit megpihentek, s közben Kaazen azt az üzenetet kapta, hogy várja ki a vihar végét. De Kaasen és Balto minderre fittyet hányva továbbindultak. Még éjszaka volt, amikor Safety-be érkeztek, ahol a szérumot át kellett adni a pihent csapatnak és hajtójának, Ed Rohnnak. Igen ám, de Rohn aludt, mivel úgy tudta, Kaasen a vihar végét várja Solomonban. De Kaasen nem várt, és fáradt csapatát nem kímélve nekiindult az utolsó 22 mérföldnek (36 km) Nome felé. Február 2-án reggel fél 6-kor dr. Curtis Welch, Nome orvosa kialvatlanul állt rendelője ablakánál a hóvihart figyelve, mikor a hófal sűrűjéből egy sötét alak bontakozott elő. Balto. A hős csapatok az 1100 km-t 5 nap és 7 óra alatt tették meg, megmentvén ezzel a várost. Az újságok szalagcímekben közölték az utolsó fogat hajtójának és vezérkutyájának történetét.


Balto és Kaasen

Médiaszenzációból rossz sors

Kaasen és Balto még ugyanazon év tavaszán rengeteg meghívást kapott az Államok számtalan városából. Valóságos médiahőst faragtak belőlük, melyet Észak kemény fiai elég nehezen tűrtek. Balto részt vett saját szobrának felavatásán New Yorkban (jobbra), majd Los Angelesbe utaztak, ahol filmszerepet ajánlottak Baltónak, de végül a producer nem tartotta elég igazinak egy „vad” szánhúzó kutya szerepére. Így az egész csapattal együtt egy mutatványoshoz került, aki vásárban mutogatta őket egy úgynevezett „10 centes múzeumban”. Egy alkalommal Los Angelesben ját George Kimball clevelandi üzletember. A „múzeumban” meglátván a lesoványodott, kedélyvesztett kutyákat, nagyon felháborodott. Visszatérve Clevelandbe felhívást intézett a város fiataljaihoz, hogy kezdeményezzenek gyűjtést Balto és társai megmentéséért. A felhívás sikerrel járt, így 1927 márciusában Cleveland város főterén ünnepélyes keretek között a város polgármestere fogadta a kutyákat.

A városi állatkertben kapott végleges elhelyezést a csapat, ahol egy félhektáros bekerített terület várt rájuk árnyat adó fákkal, medencével, kényelmes kutyaházakkal. Balto 1933-ig élt új otthonában, ekkor távozott a legtávolabbi szános ösvényekre. Testét preparálták, s ma is megtekinthető a Cleveland-i Múzeumban.

A mokány kis norvég története igazi sikertörténet. Egyszerű pásztorkutyából Amerika nemzeti hősévé emelkedett, bár ő ezt nem akarta, és nem is tudott róla. Balto csak tette a dolgát.

„Nem látom előttem az ösvényt. Nem látom a kutyáimat, mert az erős szél elvakít. Valahol elől megy Balto, a vezérkutyám. Ő most a szemem, az ő gondolata az enyém is. Ő sosem tétovázik. Bízom benne.” (Gunnar Kaasen)

 

A témához kapcsolódnak:

Az aranyláz kutyái

Híres kutyák a történelemben

 

 

Horváth János
Magyar Kutyasport Szövetség

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...