Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyújts segítő mancsot!

Bármikor előfordulhat, hogy kutyánkat elsősegélyben kell részesítenünk. De tudjuk-e, milyen helyzetben hogyan kell cselekednünk? Ebben nyújt óriási segítséget a Magyarországon egyedülálló Kutyaelsősegély című könyv, mely felkészíti a gazdikat a legváratlanabb helyzetekre is, illetve szerteágazó ismereteket nyújt kutyánk egészségi állapotának megtartása érdekében is. Hiánypótló és igen hasznos könyv. Nem hiányozhat egy felelős kutyagazdi polcáról sem. Kis Annát, a könyv egyik szerzőjét kérdeztük a második, bővített kiadásról.

Kutyabarát.hu: A Kutyaelsősegély című könyv a 2 évvel ezelőtt megjelent Nyújts segítő mancsot! című kutya elsősegélynyújtó kalauz 2., bővített egyben átdolgozott kiadása. Miben más ez a kiadás?

Kis Anna: A Nyújts segítő mancsot! elnevezésű, Magyarország első gazdibarát kutyaelsősegély programjának részeként megtartott tanfolyamokon (ami az elmúlt évben 18 alkalom volt) kapott kérdések és az ott elhangzott hozzászólások alapján döntöttem úgy, hogy a 2. kiadást kibővítem további információkkal. A szakmai lektor társszerzőm, dr. Mező Tibor állatorvos ebben támogatott, így plusz 50 oldalnyi új és hasznos tudnivaló található a könyvben. Ráadásul a tennivalók minél látványosabb bemutatása érdekében új képek is készültek egy világhírű fotóművész Bahget Iskander segítségével. A fejezetek átláthatóbbak, még jobban tagoltak. A könyv stílusa is megváltozott, komolyabb hangvételű lett az előzőhöz képest, és nem utolsósorban új külsőt is kapott, új főcímmel, témamegjelölésekkel, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, mennyi minden található ebben az itthon egyedülálló kiadványban.

Kutyabarát.hu: Ezek szerint a könyv nem csak elsősegélynyújtásban ad segítséget a kutyagazdiknak?

Kis Anna: Nem, sokkal több ennél. Az alap elsősegély-ismereteken túl még számos hasznos információt, jó tanácsot is tartalmaz. Bemutatja például a kutyatartással, betegség felismeréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint azokat a szituációkat, amelyeknél nagyon sokat számít, ha ismerjük, hogyan tudunk segíteni kutyánkon egy adott vészhelyzetben. Ilyen például a vérzéscsillapítás és sebkötözés, újraélesztés, sokk, mérgezés, végtagsérülések, hőguta, kihűlés és még sorolhatnám. Egy külön részben az egyéb fontos tudnivalók vannak összegyűjtve, mint például külső-, belső élősködők, műtét körüli teendők, stb. Végül pedig összefoglaló táblázatok és fotós illusztrációk segítik a gazdikat az információk gyors megtalálásában, amely nagy segítség vészhelyzet esetén. A könyv tehát rengeteg hasznos információt tartalmaz felhasználóbarát formában, hiszen könnyen érthető módon, lépésről lépésre mutatja be a teendőket, tudnivalókat.

Kutyabarát.hu: Mennyire nyitottak a kutyatulajdonosok az elsősegéllyel kapcsolatban?

Kis Anna: Szerencsére egyre több gazdiban tudatosul, hogy az elsősegély nemcsak az emberek, hanem a kutyák életét is megmentheti. Idő kell, amíg a külföldi példákhoz hasonlóan itthon is természetes dolognak számít az alap elsősegély-készségek elsajátítása könyv vagy akár tanfolyam segítségével. Ez egy lassú folyamat, de elindultunk az úton és a szerzőtárs doktor úrral mi ilyen módon igyekszünk segíteni a gazdikat a felelős kutyatartásban.

Kutyabarát.hu: Hol vásárolható meg a könyv és hogyan lehet jelentkezni a tanfolyamra?

Kis Anna: www.kutyaelsosegely.hu oldalon megrendelhető a könyv és emellett a könyvhöz tartozó elsősegélycsomag is, amelyben minden olyan eszköz megtalálható, amelyre szükség lehet vészhelyzet esetén. Személyesen mindkettő beszerezhető Budapesten a Pozsonyi Kisállat Rendelőben (www.pozsonyidoki.hu), Kecskeméten pedig a Dömötör Állatorvosi Rendelőben.


A tanfolyammal kapcsolatos tudnivalók szintén a www.kutyaelsosegely.hu oldalon olvashatók, az összefoglaló videók itt megtekinthetők, a kutyaelsősegély facebook oldalán pedig az elmúlt év tanfolyamainak fotógyűjteménye is megtalálható.

 

Sziládi-Kovács Tibor

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...