Saját KB bal
Saját KB jobb

Alaposan megvan rólunk a véleményük, főleg a szuka kutyáknak

Egy 2022-es kutatás szerint a szuka kutyák különösen érzékenyek arra, hogy mennyire vagyunk mi, gazdik kompetensek. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy a szukák képesek megítélni az emberek képességeit, és saját döntéseiket is ehhez igazítják. Ezzel szemben a kan kutyák esetében ilyen megkülönböztetést nem figyeltek meg.

A kutatásban a kutyák két embert figyeltek, akik egy üres tárolót próbáltak kinyitni. Az egyik ember sikerrel járt, míg a másik elbukott. A feladatot egy másik tárolóval is megismételték, és az emberek következetesen vagy kompetensnek, vagy inkompetensnek bizonyultak. A kutyák megfigyelték a folyamatot, majd a kutatók azt vizsgálták, hogy melyik személyhez mentek oda szívesebben a kutyák, amikor egy harmadik tároló kinyitására került a sor.

Talán nem meglepő, hogy a szuka kutyák 83%-a a kompetens személyt választotta. Az azonban elgondolkodtató, hogy a kan kutyák nem mutattak semmilyen preferenciát. A vizsgálatot üres tárolókkal is megismételték. Itt sem a kan, sem a szuka kutyák nem mutattak preferenciát a kompetens vagy nem kompetens személy iránt. Ez arra utalhat, hogy csak akkor számít számukra a képesség, ha annak valós következményei vannak.

A szuka kutyák figyelmesebben vették szemügyre az embereket, hosszabb ideig nézték őket, mint a kanok. Ez összhangban van más kutatások eredményeivel is, amelyek szerint a szukák általában jobban odafigyelnek az emberek viselkedésére és érzelmeire.

A kutatás eredményei érdekesek abból a szempontból, hogy a kutyák esetében is megfigyelhető a két nem közötti különbség a társas viselkedésben. Az emberek esetében is számos különbség van a két nem viselkedése között. A nők általában jobb megfigyelők és érdeklődőbbek mások iránt. Ezt többnyire azzal magyarázzák, hogy a nők a gondoskodó, békefenntartó szerepet töltik be a közösségekben. A kutyák esetében azonban kevésbé látszik evolúciós különbség a két nem szerepei között, így felmerül a kérdés, hogy vajon honnan ered a szukák és kanok közötti eltérő viselkedés?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/female-dog-is-judging-you-study?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DBOr_cntsBB Kép: Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/portrait-of-a-spinone-italiano-dog-with-curly-fur-28964676/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...