Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit látnak a kutyák valójában a TV képernyőn?

A kutyák látása jelentősen eltér az emberekétől, így nem meglepő, hogy a képernyők világát is másként érzékelik. A televíziózás azonban számukra is élményt jelenthet, még ha nem is úgy látják a képeket, mint mi. Bár sok kutya nem mutat érdeklődést a tévézés iránt, akadnak olyanok, akik órákon át figyelnek egy-egy műsort. Kutatások szerint a kutyák leginkább a saját fajtársaik megjelenésére reagálnak. De mit látnak valójában a képernyőn, és mennyiben tér el ez attól, amit mi látunk?

Hogyan látják a kutyák a világot?

A kutyák színlátása jelentősen eltér az emberekétől. Míg az embereknek háromféle csapsejtjük van, amelyek lehetővé teszik a szélesebb színskála észlelését, addig a kutyáknak csak kettő. Ez a dikromatikus látás azt jelenti, hogy ők kevesebb színt látnak, mint mi. Általában a kék és a sárga árnyalatok dominálnak látásukban, míg a piros és zöld színek kevésbé kivehetők számukra. Tehát valószínűleg a televíziót sem látják olyan színesben, ahogy mi.

A kutyák látásának élessége fajtánként eltérő lehet. A szemükben található egy olyan terület, ahol a legélesebben látnak, de ennek alakja és az itt található receptorok száma kutyánként változó lehet. Ez a különbség pedig befolyásolja, hogy egy-egy kutya hogyan érzékeli a televízió képeit.

A kutyák számára kifejlesztett televíziós csatorna, a DogTV, 2012-ben indult az Egyesült Államokban, majd 2021-ben megérkezett az Egyesült Királyságba is. Ez a 24 órás csatorna kifejezetten a kutyák vizuális és hallási igényeihez lett kialakítva. A műsorok több képkockát jelenítenek meg másodpercenként, ami azért fontos, mert a kutyák mozgásérzékelése jobb mint az embereké. Azt a képkocka sűrűséget, amit mi már mozgóképnek látunk, a kutyák még valójában kockánként látják. Tehát villog nekik a kép, és nem kelti valódi mozgás élményét. A mai televíziók már a kutyák számára is élvezhető minőségben sugároznak, ellentétben például a régi technológiával. Talán ezért is van az, hogy egyre több kutya nézi a tévét.

Miért reagálnak különbözőképpen a kutyák a televízióra?

A kutyák reakciója a televízióra tehát egyrészt egyed, másrészt fajta függő. A DogTV fejlesztésében részt vevő Nicholas Dodman állatorvosi viselkedéskutató szerint, míg egyes kutyák izgatottan követik a képernyőt, mások teljesen közömbösek. A pásztorkutyák például hajlamosak nagyobb figyelmet fordítani a televízióra, mert vonzzák őket a mozgó tárgyak. Tehát, nem csak az emberektől eltérő az, amit a képernyőből valójában látnak, de fajon belül is nagy különbségek vannak. Ezért van az, hogy egyes kutyák nézik is a tévét, és reagálnak a „dobozban” történtekre, míg mások csak a gazdi közelsége miatt bújnak a kanapéra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/dog-behaviour/heres-what-dogs-see-when-they-watch-television?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DBHjdGoO2Ya Kép: Photo by Andres Ayrton: https://www.pexels.com/photo/adorable-dog-relaxing-on-sofa-neat-calm-black-female-owner-watching-tv-6578825/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...