Saját KB bal
Saját KB jobb

Kötődési stílusok és a kutyanevelés

Vajon befolyásolja a kutyanevelési eszköztárunkat, esetleg a kutyánkkal való kapcsolatunk szorosságát az, ahogy milyen a kötődési stílusunk? Egy tanulmány szerint van összefüggés.

Először is, vegyük át röviden, mik azok a kötődési stílusok. (Nem összetévesztendő a szülői nevelési stílusokkal, amelyek szintén meghatározóak a kutya – gazdi kapcsolatban.) Az 1950-es években John Bowlby pszichológus dolgozta ki a kötődéselméletet, majd ezt később Mary Ainsworth fejlesztette tovább. Azóta is több kutatás foglalkozik a korai kötődés és a későbbi személyiség, a stressztűrés, a munkahelyi alkalmasság vagy a bűnözés kapcsolatával. A kötődéselmélet szerint a gondozó személyekkel (általában a szülőkkel) szerzett korai tapasztalatok alakítják a személy viselkedését a későbbi kapcsolataiban.

A kötődéselmélet szerint négy különböző kötődési stílus létezik.

Ezek, a mai értelmezésben már nem doboz-szerű kategóriák, amelyekből nem lehet kimozdulni, hanem inkább egy spektrumot alkotnak, és változhatnak az élet során. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kötődési stílust veleszületett tényezők is meghatározzák, illetve a kultúra, amiben nevelkedünk is hatással van rá.

Az úgynevezett „biztonságos” kötődési stílussal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel bizakodóak és érzelmileg elérhetőek a kapcsolatokban. A „szorongó” kötődési stílusú emberek nagyobb valószínűséggel félnek az elhagyástól, és megnyugtatásra szorulnak; az „elkerülő” kötődési stílusú emberek érzelmileg védekezőek lehetnek, és a függetlenséget helyezik előtérbe a kapcsolattal szemben. A „rendezetlen” kötődési stílusú emberek pedig nagyobb valószínűséggel mutatnak kiszámíthatatlan viselkedést, ami azt jelenti, hogy kereshetik a szeretetet, de eltaszítják azt, ha megkapják.

Egy 2022-es tanulmány szerint a bizonytalan kötődési stílussal rendelkezők (szorongó, elkerülő, rendezetlen) hajlamosabbak erős kötődést kialakítani háziállataikkal.

Ez persze nem azt jelenti, hogy attól, hogy szoros a kapcsolatunk a kutyánkkal vagy a macskánkkal, ezek a kötődési stílusok lennének feltétlenül jellemzők ránk.

A tanulmány vezető szerzője, Johanna Lass-Hennemann és munkatársai 610, német gazdival végeztek online felmérést. A válaszadók szinte mindannyian nők voltak. Arra kérték őket, hogy töltsenek ki egy tesztet. Ebben a kutyájukhoz illetve az emberi kapcsolataikban jellemző kötődésre, és a mentális egészségükre vonatkozó kérdések voltak.

A tanulmány eredményei szerint a kutyájukhoz leginkább kötődő résztvevők jellemzően inkább bizonytalan kötődési stílusúak az emberekkel szemben. Ezek a gazdik az embereket kevésbé tartották megbízhatónak, és jobban féltek attól, hogy elutasítják őket. Szintén ezek a gazdik számoltak be több mentális egészséggel kapcsolatos problémáról.

Az eredmények értelmezhetők úgy is, hogy akik nehezebben létesítenek kapcsolatot, és nehezebben alakítanak ki kötődést az emberek felé, az állatok elfogadóbb lényével szemben könnyebben szavaznak bizalmat. Így szorosabb kapcsolatot tudnak velük megélni. Más tanulmányokból tudjuk, hogy az állatokkal kialakított kötődés az alapja lehet a biztonságos kötődési mintáknak, amelyek aztán emberi kapcsolatokra is átvihetők.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/pet-lifestyle/attachment-styles-pet-parenting?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C_dtrT-PdPm; Kép: Photo by Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/photo/woman-in-gray-sweater-sitting-on-gray-concrete-floor-beside-white-short-coated-dog-4641975/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...