Saját KB bal
Saját KB jobb

Inkább ne legyen következő randi, ha a kutyánk nem kedveli az illetőt?

Mivel a kutyák manapság már családtagok, teljesen érthető, ha nem szívesen hozunk olyan embert a családba, akit ő nem kedvel. És talán az is, ha az első bemutatkozás alkalmával hatással van ránk a kutyánk véleménye a jelöltünkről. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák remek emberismerők, és azonnal „kiszagolják”, ha valami nem stimmel. De vajon tényleg hallgassunk rájuk, és inkább dobjuk a következő randi ötletét, ha az eb nincs oda a választottunkért?

„Gyanakvó vagyok azokkal az emberekkel szemben, akik nem szeretik a kutyákat, de megbízom egy kutyában, ha nem szeret egy embert.” Nagyjából így summázza a kérdést Bill Murray. És, valljuk be, hajlamosak vagyunk egyetérteni. Ugyanakkor, a kérdés nem ennyire egyértelmű. Vannak kutyák, akiknek ugyanazok az emberek szimpatikusak mint nekünk. Mások mindenkivel barátságosak. Megint mások pedig nehezen melegednek fel, és nem igazán keresik az új emberek kegyeit. Arról se feledkezzünk meg, hogy valószínűleg a kutyák között is vannak, akik talán kevesebbre tartják a morális karaktert. Gondoljuk csak Adolf Hitler vagy más diktátorok kutyáira.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy semmibe kellene vennünk kutyánk reakcióit. Egy dolog ugyanis szinte biztos: ők ismernek a legjobban minket.

Így akár az is előfordulhat, hogy a saját, ki nem mondott belső érzéseinkre reagálnak. Gondoljunk bele, amikor félelmet érzünk, tudat alatt hatással vagyunk a kutyánkra. A stressz, a szorongás, de a jókedvünk is ragadós. Tehát, a kutyánk pontosan érzi, hogy mi mit érzünk. Akkor is, ha mi nem vagyunk tudatában annak az érzésnek.

Az is fontos szempont, hogy egy randi eredménye akár tartós kapcsolat vagy összeköltözés is lehet. Ilyenkor simább a helyzet, ha kedvencünk és választottunk egy hullámhosszon vannak, és szimpatikusak egymásnak. Tehát, hosszú távon előre jelezheti a harmonikus együttélést, ha az első közös randi jól sikerül.

Természetesen, semmi nincs kőbe vésve. Figyeljük a kutyánk reakcióját, és figyeljünk arra is, hogy mi mit érzünk ezzel kapcsolatban. Azt se felejtsük el, hogy a találkozás sikere nagy részben rajtunk is múlik. Készítsük fel a kutyánkat a randi helyzetre! Válasszunk számára komfortos helyszínt, és segítsünk a választottunknak, hogy a kutyának megfelelő módon mutatkozzon be és kommunikáljon. A jó kezdet fél siker!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/heavy-petting-does-dogs-opinion-matter?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C-8MbEGOVst Kép: Photo by Mental Health America (MHA): https://www.pexels.com/photo/couple-reading-a-book-together-5531326/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...