Saját KB bal
Saját KB jobb

Illatok, amiket a macskák nem kedvelnek

A macskaorr, amellett, hogy hihetetlenül imádnivaló, lenyűgöző teljesítményre is képes. A macskák szaglása 14-szer erősebb, mint az embereké. Ez azt jelenti, hogy minden illatot (vagy kellemetlen szagot) 14-szeresére erősítve éreznek. A kutyák és a macskák szaglása is sokkal kifinomultabb mint az embereké, ezért fontos, hogy ne vigyük túlzásba az illatorgiát. Például takarítás vagy az otthonunk illatosítása közben. Talán bele sem gondolunk, de ugyanúgy, ahogy a mi hangulatunkra is hatással vannak az illatok, a cicák hangulatát is befolyásolják.

Minden macska más, de vannak olyan illatok, melyektől a macskák általában ódzkodnak. Ezek közül a leggyakoribb a citrusfélék illata. A legtöbb macska a citrusfélék, például a citrom, a lime és a narancs illatát nem kedveli. Ezek az illatok elterjedtek az illatosítókban, öblítőkben és a parfümökben is, frissítő, lazító hatásuk miatt.

Néhány népszerű illóolaj sem nyeri el a cicák osztatlan tetszését. Ilyenek például az eukaliptusz, a levendula, a borsmenta és a fahéj. Ezek egyébként mérgezőek is a macskák számára, ezért tartsuk tőlük távol a diffúzort.

A fűszeres fiókban is akadnak nem éppen cicabarát illatok. A cayenne bors és a chili kapszaicint tartalmaznak. Ez egy olyan vegyi anyag, amely nagyon káros a macskákra. Soha ne engedjük, hogy macskánk kapszaicinhez érjen. Ha ez az anyag a bőrére kerül, az nagyon fájdalmas és irritáló lehet. A friss erőspaprika is tartalmaz kapszaicint, bánjunk ezzel is óvatosan.

Macskák távoltartására is használják az ecetet, de megoszlanak a vélemények ennek hatékonyságáról. Takarításhoz sok kutya és cica gazdi választja a természetes ecetet az erős vegyszerek helyett. Az ecet ugyanis hatékony és környezetbarát takarító- és mosószer. Erről bővebben ITT írtunk. Azt tanácsoljuk, hogy ha ecettel takarítunk, alaposan szellőztessünk is ki, így megelőzhetjük, hogy az erős ecetszag zavarja a kedvenceinket.

Végül, talán meglepő lehet, de a kutyákkal ellentétben, a cicák ki nem állhatják a banánt és a banánillatot. Ennek oka valószínűleg a banánhéj etil-acetát tartalma. Ennek a vegyületnek kicsit olyan szaga van, mint az acetonnak – vagyis a körömlakklemosóban lévő anyagnak -, ami nem túl kellemes szag a macskák szupererős orrának. Egyébként a banán nem mérgező a macskák számára, szóval ha mégis megkívánná, adhatunk neki pár mini falatot.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/cat-behavior/scents-cats-hate?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C-iVIZYt_qU Kép: Photo by Nabil Naidu: https://www.pexels.com/photo/adorable-kitten-in-close-up-photography-10794366/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...