Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudják a kutyák, hogy hogy néznek ki?

Ugye, hogy a kutyakozmetikusnál tett látogatás után egyes kutyák büszkébben sétálnak? Vagy egy új pulcsiban úgy feszítenek, mintha legalábbis ők lennének a legédesebb ebek a környéken? Persze, hogy így gondolják! Hiszen nyilván ők a legszebbek, a legcsinosabbak és a legjóképűbbek. Jól néznek ki, és ezt ők is tudják. És persze, mi, gazdik is tudjuk. Tehát, a kutyákat nyilvánvalóan érdekli, hogy néznek ki. Vagy mégsem?

Valószínűleg a válasz inkább az, hogy mégsem. Számos kísérletet végeztek már az úgynevezett tükör teszttel. Ez egy állati tudatelméletet mérő teszt, amely arra hivatott, hogy megmutassa, képes-e egy adott állat felismerni magát a tükörben. Ez annak bizonyítéka, hogy rendelkezik önmagáról való tudással. A tesztről és az állati tudatelméletről bővebben korábbi cikkünkben írtunk: Kutya – pszichológia: Öntudat és önkifejezés.

Jelen esetben azonban a tükör teszt eredményéből annyi a lényeges, hogy elfogadhatjuk, hogy a kutyák nem képesek vizuálisan felismerni magukat. Ebből az következik, hogy nem valószínű, hogy tudják, hogyan néznek ki. Az pedig még kevésbé valószínű, hogy szépnek vagy éppen csinosnak látják magukat. Legalábbis, erre vonatkozó tudományos adatok egyelőre kevéssé állnak rendelkezésre. Kérdés persze az is, hogy vajon ha szépnek látják magukat, akkor az alatt ugyanazt értik, mint mi? Gondoljunk csak a kellemes és kellemetlen szagokról alkotott véleménykülönbségre a gazdik és kutyáik között!

Még az emberek között sincs egységes, objektív vagy bizonyított mércéje annak, hogy mi számít „szépnek” és mi „csúnyának”. Elképzelhető, hogy a kutyáknak vannak erre vonatkozó elképzeléseik, de az, hogy ez mennyiben egyezik az emberi mércével, más kérdés.

Vajon akkor honnan kerül beléjük az a kis büszkeség, amikor új nyakörvben vagy frizurával pompáznak? Feltehetően a gazdi és a környezet elismerése áll a háttérben. Ha egy kutyát megdicsérnek, szinte kivirul. Ha szépnek találjuk és ezt ki is fejezzük a számára, akkor valószínűleg ugyanígy érez. Tehát, dicsérjük csak meg, ha szép, ha okos és ha bátor! Hadd sütkérezzen a gazdi szeretetében!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-behavior/do-dogs-care-what-they-look-like?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C-p5Mo-Pmxm; Kép: Photo by JacLou- DL from Pexels: https://www.pexels.com/photo/white-puppy-lying-down-25902169/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...