Saját KB bal
Saját KB jobb

Meglepő dolgok, amiktől a kutyák félnek

Vannak dolgok, amiktől a kutyák egyszerűen félnek. Ezek között vannak valóban félelmetes dolgok, és olyanok is, amiket a többség egyáltalán nem tart ijesztőnek. Vajon mi állhat a félelem hátterében, és mi okozza, hogy egyes kutyák félnek valamitől, míg mások nem?

A közhiedelemmel ellentétben a kutyák nem mindig azért félnek a dolgoktól, mert negatív élményt kapcsolnak hozzájuk. Olyan dolgoktól is megijedhetnek, amelyekkel korábban még soha nem találkoztak. Hozzánk hasonlóan a kutyák is félnek az ismeretlentől. A félelem tárgya így az új zajoktól kezdve a kutya számára korábban ismeretlen új élményekig bármi lehet. Néha ez lehet egy másik állat, máskor pedig egy emberi találmány, amivel még nem találkoztak. Például egy ijesztő új kerti csap vagy egy kalap a gazdi fején.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a korábbi negatív tapasztalatok, félelmek, esetleg traumák ne okoznának maradandó hatást. Ha egy kutya traumát élt át, az később félelmi reakciókat okozhat.

Ugyanakkor, ettől az érzelmi distressztől eltekintve, rengeteg olyan furcsa dolog van, ami megijeszti a kutyákat. Ezek általában ártalmatlan dolgok. Emiatt pedig a félelem valódi oka sem olyan könnyen feltárható. Minden kutya egyedi, és valószínűleg a világot is egyedi szűrőkön keresztül érzékelik. Ami az egyiknek félelmetes, a másiknak lehet, hogy nem. És éppen ettől lesz érdekes, sőt, sokszor mókás egy-egy apró ijedelem.

Különös dolgok, amiktől a kutyák félnek

Porszívó

Talán nem meglepő, de a kutyusok közül sokan elég negatívan viszonyulnak a porszívókhoz. Akár az ismeretlenség, akár a porszívók által keltett zaj hangereje miatt, a kutyák úgy tekintenek rájuk, mint a végítélet jelére. A porszívóval való összeismertetés szinte minden kölyökkutya számára „kötelező elem”. Fokozatossággal és pozitív megerősítéssel, szerencsére, a legtöbben könnyen hozzászoktathatók a zajos lakótárshoz.

Repülőgépek

Igazából minden ember alkotta és a levegőben repülő zajos dolog lenne a helyes kifejezés. Sok kutya mutatja a félelem jeleit, különösen a zajosabb légi járművek láttán. Ennek, feltehetően, a repülők zaja áll a hátterében.

Idegenek

Az idegenektől való félelem az előbbiekhez képest kicsit komolyabb, és nagyobb problémákat tükrözhet. Ha figyelmen kívül hagyjuk, a szorongás elmélyülhet, és valódi viselkedési problémává válhat. Az idegenektől való félelem kapcsán érdemes szakértő trénerhez fordulni, aki a megfelelő szocializációs programmal segíteni tud a problémán.

Víz

A legtöbb kutya szeret pancsolni, de sokan félnek belemenni a mély vízbe. A víz egyéb formái, mint az eső vagy a slagból fröcskölő víz is komoly aggodalmat képes okozni egyes ebeknek. A fürdésről, természetesen, ne is beszéljünk. Itt is, akár csak a porszívó esetében, a fokozatos szoktatás és a pozitív megerősítés a kulcs a félelem leküzdésében. Ha nagyon komoly félelemről van szó, kérjük viselkedésterapeuta tréner segítségét.

Labdák

A végére talán a legmeglepőbb félelmetes dolog  jön. A legtöbb kutya imádja a labdákat. De vannak, akik a hirtelen, gyors mozgású tárgyaktól általában megijednek. Ők többnyire azt sem szeretik, ha egy labda tart feléjük. Ha kutyánk tart a lasztiktól, de mindenképpen szeretnénk vele labdázni, akkor először lassan, lomhán mozgó labdát válasszunk. Az is fontos, hogy ne szembe dobjuk a kutyával, hanem oldalról, előtte gurítsuk a földön. Ha felkelti az érdeklődését, dicsérjük meg. Csak lassan haladjunk, mindig figyeljük a kutya reakcióját, és ha félelmet mutat, lépjünk vissza egy lépést.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/things-dogs-are-afraid-of?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C9cl9YHAlEc; Kép: Photo by Leo Shibainu Dog: https://www.pexels.com/photo/portrait-of-dog-by-the-cherry-blossom-tree-22898821/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...