Megnyílt az első kisállat köztemető Spanyolországban

Gazdiként alapvetően nem szívesen gondolunk arra, hogy szeretett állataink egyszer meghalnak. Ugyanakkor, a búcsúzás és a földi maradványok elhelyezése nagyon fontos a gyász feldolgozása és kedvencünk emlékének ápolása miatt. Ezért egyre több helyen nyílnak kisállat temetők, ahol a gazdik kis sírhelyet létesíthetnek kedvenceik földi maradványainak. Egyelőre ezek az intézmények elsősorban magán üzemeltetésűek voltak. A spanyolországi Malagában azonban az ország első kisállat köztemető megnyitására került sor a napokban.

A malagai Parque Cementerio parkban található új létesítmény több, mint egy egyszerű nyughely. A kisállat temető emlékparkot és saját krematóriumot is üzemeltet. Emellett kialakítottak egy búcsúztató helyiséget, ahol a gazdik és a barátok virrasztást is tarthatnak. Ez lehetővé teszi, hogy az állatot ismerő és szerető barátok és családtagok támogatást nyújthassanak és a gazdi mellett lehessenek ebben a nehéz időszakban. A temetőben 500 sírhely, illetve a hamvak szétszórására alkalmas terület is kialakításra került.

Bár Madridban, Barcelonában, Valenciában és Zaragozában már van magán kisállat-temető, ez lesz az ország első kisállat köztemetője. Malaga város tanácsa úgy véli, a hely önmagában is különleges. A köztemető létrehozásával pedig reagálni szerettek volna az „állatok tiszteletével és gondozásával kapcsolatos növekvő társadalmi érzékenységre”. Azaz, a város vezetői felismerték, hogy városi állattartóként komoly gondot okoz egy kedvenc halála esetén a földi maradványok méltó elhelyezéséről gondoskodni.

Juan Antonio de Luque, a malagai állatorvosi kollégium elnöke az El País című spanyol lapnak nyilatkozva kifejtette: „Több, mint félmillió állat él [Málaga tartományban], köztük kutyák, macskák, görények és más fajok. Ebből csak Málaga városába 114 ezer. Korábban a háziállataikat eltemetni kívánó tulajdonosoknak magántemetőkhöz kellett fordulniuk”.

A temető a hamvasztás vagy temetés mellett az elhunyt állatok elszállítását és a nyilvántartások frissítését is magában foglaló bürokratikus eljárásokkal is foglalkozik majd. Még ennél is egyedülállóbb a gazdiknak nyújtott támogatás.

A temető a hamvasztás vagy temetés mellett az elhunyt állatok elszállítását és a nyilvántartások frissítését is magában foglaló bürokráciával is foglalkozik majd. Még ennél is egyedülállóbb a kisállat-szülőknek nyújtott támogatás. „Megértjük, hogy a háziállatok családtagok. A gazdik is átélik az elmúlással kapcsolatos gyászfolyamatot, a halálba való átmenetet. Sokaknak azonban nincs meg az anyagi fedezetük arra, hogy úgy temessék el őket, mintha egy másik családtagot temetnének el. Ezért fontos, hogy legyenek köztemetők, mivel ezek megkönnyítik a gyászfolyamatot.” – mondta el a temető megnyitása kapcsán Nuria Máximo Bocanegra, a Rey Juan Carlos Egyetem Állatok és Társadalom tanszékének igazgatója.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.co.uk/pet-lifestyle/spain-public-pet-cemetery?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C87QmuON1KH; Kép: Photo by fikret kabay: https://www.pexels.com/photo/man-and-dog-walking-near-bench-on-seashore-23410341/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...