Saját KB bal
Saját KB jobb

A britek szerint jó lenne, ha kisállat halála esetén is járna fizetett szabadnap

Egy háziállat elvesztése hihetetlenül szívszorító élmény. Sokak számára a háziállatok családtagok, barátok. Egy kutya vagy más szeretett kisállat halála ebből következően éppolyan fájdalmas veszteség lehet, mint egy hozzátartozó elvesztése.  A halálukat követő gyász pedig nyomasztó és terhes lehet, különösen azért, mert egy gazdi gyászát nem mindenki fogadja kellő megértéssel. Ezzel kapcsolatban azonban változnak a vélekedések. Egy új felmérés szerint a brit lakosság körében egyre inkább erősödik az a vélemény, hogy egy kisállat halála esetén ugyanúgy járjon fizetett szabadnap, mint ember hozzátartozó elvesztése esetén.

Egy nemrégiben végzett, 6097 brit felnőtt bevonásával készült felmérés szerint a lakosság jelentős része úgy véli, hogy a kisállat gazdiknak törvényben előírt fizetett szabadságot kellene kapniuk, ha kedvencük meghal. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, hogy a hozzátartozók halála esetén járó törvényileg előírt fizetett szabadságot a kedvencek halála esetére is kiterjesszék. 21 százalék úgy véli, hogy az embereknek „mindenképpen” egy nap fizetett szabadságot kellene kapniuk ilyen esetben, míg további 22 százalék támogatja az ötletet, de nem minden esetben.

A kérdés megítélése azonban nem egyértelmű. A válaszadók 21 százaléka véli úgy, hogy a munkavállalóknak inkább nem kellene jogosultnak lenni ilyen jellegű extra szabadságnapra. A megkérdezettek 25%-a pedig egyenesen ellenzi a kisállat halála esetén járó plusz szabadnap bevezetését. Ebből következik, hogy a felmérésben résztvevők 11 százaléka bizonytalan a kérdésben. Az adatok rávilágítanak a közvélemény jelentős megosztottságára. Ugyanakkor, fontos látnunk, hogy a brit lakosság közel fele elismeri azt, hogy egy kisállat elvesztése fontos és jelentőségteljes életesemény. Ez arra utal, hogy egyre inkább tudatosul, hogy a háziállatok milyen érzelmi hatást gyakorolnak a gazdik életére.

Fontos megjegyezni, hogy, bár a törvény nem mondja ki, hogy a kedvencek elvesztése esetén is jár a plusz szabadnap a brit munkavállalóknak, ezt a munkáltató engedélyezheti. Már évek óta léteznek olyan munkahelyek, ahol a gazdik számára biztosítják a plusz fizetett szabadnapot, illetve azt, hogy a gyász időszakában rendkívüli szabadságot vegyenek ki.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.co.uk/pet-lifestyle/pet-bereavement-leave-uk?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8rxVgYuYa5; Kép: Photo by Tiana: https://www.pexels.com/photo/mongrel-dog-with-red-hair-lying-near-entrance-to-cafeteria-2907875/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...