Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindig érdemes a jövőre gondolni!

Bár alapvetően minden és mindenki arra figyelmeztet minket, hogy éljük meg minél jobban a pillanatot, legyünk minél inkább jelen a saját jelenünkben, azért az előrelátás és a tervezés még ugyanúgy működhet. Sőt, csak akkor tudjuk igazán elengedni magunkat, valóban beleereszkedni a jelenbe, ha tudjuk, hogy a jövőnk rendben van.

Ahhoz pedig, hogy lássuk a saját jövendőnket, két dolog szükséges: az egyik az, hogy vigyázzunk a bolygónkra, a másik pedig az, hogy gondoskodjunk arról, hogy legyen elégséges megtakarításunk. Mindkettő alapeleme a létnek, bár mindkettő általában hosszú távon érezteti a hatását. Míg számtalan környezetvédelmi praktika kering a neten, és a legtöbbje elég egyértelmű is, addig a megtakarítások, befektetések témája egy kicsivel bonyolultabb.

Mibe fektessük a pénzünket?

Minden bizonnyal már mindenki gondolkodott ezen, és ha pontos választ szeretnénk, akkor egy szakértő meglátásaira érdemes hagyatkozni. Ha ugyanis befektetésről, megtakarításokról beszélünk nagyon nem mindegy a kamat, a költségek és a várható hozam. A Bankmonitor weboldalán az állampapírhozamok, az állampapírvásárlás kapcsán tudsz tájékozódni, a kalkulátorral pedig pillanatok alatt összehasonlítod az elérhető ajánlatokat.

Mert ugyan sokan, sőt hullámokban talán ismét egyre többen teszik le a voksukat az állampapír vásárlása mellett, sajnos csak kevesen tudnak igazán jó döntést hozni – lévén, hogy a banki/pénzügyi szektor tudnivalóit csak kevesen ismerik igazi mélységekig. Ez a tudásanyag ugyanakkor mindenképpen szükséges a jó befektetéshez, ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy feltétlenül keressen fel egy olyan pénzügyi tanácsadó céget, akik nagy szakértelemmel segítenek eligazodni a pénzügyi világban.

Nem is olyan egyértelmű!

Vegyük példának okáért az idehaza oly nagy népszerűségnek örvendő bónusz és prémium állampapírokat, amelyek változó kamatozásúak. Látszólag az előbbi a jobb döntés, hiszen magasabb az induló alapkamata, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy ennél a típusnál negyedévente változik a kamat. Ez pedig sajnos egyben azt is jelenti, hogy számtalan bizonytalansági tényező van akkor, ha a bónusz mellett döntünk.

Ezzel szemben a prémium állampapír kisebb indulókamattal kezd, viszont azt egy évig tudja stabilan hozni, ennek a kamata ugyanis évente csak egyetlen egy alkalommal változik.

Persze még mindig nem olyan könnyű a döntés, hiszen akár fix kamatozású állampapírok megvásárlása mellett is letehetjük a voksunkat.

Mindez csupán annak a függvénye, hogy mennyire merünk vagy mennyire áll módunkban kockáztatni. Persze nem feltétlenül muszáj itt egyből milliókra gondolni, kisebb tétellel is el lehet indulni, amit egészen addig alacsonyan lehet tartani, amíg rutint nem szerzünk.

Bízzunk a szakemberekben!

Míg az egészségügyi problémáinkkal orvosokhoz fordulunk, tanárokkal tanulunk új dolgokat, és ügyvédeket, könyvelőket bízunk meg az ügyes-bajos dolgainkkal, addig olykor nem teljesen egyértelmű, hogy igenis szükség van olyan szakikra, akik viszont a megtakarításaink optimális kezelésében és növelésében lehetnek a segítségünkre. Ha úgy érezzük, van helye az életünkben ennek a kérdéskörnek, akkor bízzuk magunkat a Bankmonitorra!

 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...