Saját KB bal
Saját KB jobb

A térformálás mesterei a textíliák

Néha az apró részleteken múlik, mennyire fenntartható az otthonunk. Ha tudatosan választjuk meg a textíliákat, azzal megóvjuk a környezetünket, és pillanatok alatt újjávarázsolhatjuk a lakás hangulatát. Kevésbé ismert trükkök következnek stílusos, zöld kuckókba.

Amikor berendezzük az otthonunkat, önkéntelenül is a nagyobb dolgokra koncentrálunk: a bútorokra, a falak színére, a világításra. A textíliák többnyire háttérbe szorulnak. Pedig a szőnyeg, a függöny, a párnák és takarók is hatással vannak ránk, sőt, ezek teszik igazán személyessé a teret. Érdemes átböngészni a MÖBELIX textília kínálatát és tenni egy próbát. 

A textúrák és a színek játéka

A különböző anyagok rétegezése az egyik legjobb módja annak, hogy mélységet és karaktert adjunk egy helyiségnek. A pamut, a len és a gyapjú például mind különböző tapintású és eltérő a hőérzetük. Jól megférnek egymás mellett, de a variációkat az évszakokhoz is igazíthatjuk.

A megfelelően megválasztott textíliák segítségével vizuálisan módosíthatjuk a tér arányait. A kisebb szobát tágasabbnak érezzük, ha világos és könnyed anyagokkal dekoráljuk. A nagyobb tér barátságosabbá válik, amikor sötétebb tónusú és vastagabb textilekkel operálunk.

A különböző méretű díszpárnák feldobják a kanapét. Törekedjünk arra, hogy harmonizáljanak a szoba többi részével, de egy-két kontrasztos darab is maradhat. Felfrissítik, modernné és dinamikussá teszik a megjelenést.

Textíliák új szerepben

Az áttetsző függönyök könnyed, légies hatásúak, a vastag sötétítők, rolók pedig az intimitásról gondoskodnak. A legtöbben alábecsülik a függönyök szerepét, és csak kevesen merik kombinálni a kettőt vagy dekorációként használni. Hogy mire gondolunk?

Az ágy mögötti falra ráncolt függöny egyedi és különleges. Anyagtól és mintától függően lehet bohém vagy reménytelenül romantikus a hatása. Egy ízléses szőnyegből csinálhatunk falvédőt, és az is jól mutat, ha egy kötött plédet az ablakpárkányra hajtogatunk a délutáni olvasáshoz.

Hasznosítsuk újra az elfekvő, régen használt vagy divatjamúlt terítőket, és készítsünk belőlük párnahuzatot vagy asztali futót. Pénztárcabarát megoldás, és garantáltan nem látjuk viszont sehol másutt. 

Az otthon illata és a tudatosság jutalma

A textíliák kíméletlenül magukba szívják a port, ezért rendszeresen és mindig az útmutató szerint tisztítsuk őket. A legtöbb anyag jól viseli a mosógépet. Csepegtessünk kedvenc illóolajunkból a dobba vagy a szárítógépbe, hogy ne csak puhaságukkal, kényelmükkel, hanem az illatukkal is kényeztessenek bennünket a textilek.

Amit a gondoskodáson túl megtehetünk, hogy minőségi és tartós termékeket választunk. Egy strapabíró textillel nemcsak spórolunk, de a környezetünkkel is jót teszünk, hiszen nem kell évente lecserélnünk.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...