Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezek a legfontosabb tudnivalók a napelemes rendszerek kapcsán

Egy napelemes rendszert nem túlságosan bonyolult telepíteni. Ha azonban nem kellő tapasztalattal rendelkező szakember végzi el ezt a feladatot, akkor adódhatnak problémák. Amennyiben ezekre csak egy lakásbiztosítási vizsgálat alkalmával derül fény, az kellemetlen helyzetet teremthet.

Ha egy házat vásárolunk olyan napelemes rendszerrel, amit évekkel korábban telepítettek, akkor a legkisebb bizonytalanság esetén is előrelátó döntés műszaki felülvizsgálatot kérni a Penta Elektriktől. Így meggyőződhetünk arról, hogy valóban minden előírásnak megfelel, és valóban környezetbarát módon képes áramot termelni.

Nem mindegy, milyen napelemekről van szó

Távol-keleti gyártók mellett európaiak is készítenek napelemeket. Elsősorban a szolár panelek jellemzőiben mutatkoznak differenciák. Technológiailag a monokristályos napelemek nagy hatásfokkal üzemelnek, ugyanakkor a tájolásra és az időjárás viszontagságaira is érzékenyek. A polikristályosak kisebb hatásfokúak, de tájolás tekintetében nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé.

Léteznek amorf napelemek is. Ezek hajlított, vékony felületre felvitt, napelem funkcióval rendelkező eszközök. Sem a tájolásra, sem a hőmérsékletre nem érzékenyek, ráadásul olcsón lehet őket előállítani. Ugyanakkor hatásfokuk alacsony, és nem is túlságosan tartósak.

Át kell gondolni, hogy hova fognak kerülni a napelemek

Ha olyan napelem típust választunk, amelynél fontos a tájolás, akkor ez egyértelműen döntő faktornak számít. Amennyiben erre nem fordítunk kellő figyelmet, az egész rendszer gyengén fog muzsikálni.

A napelemeket általában fedett tetőre szokás telepíteni, de vannak más megoldások is. Akár egy ingatlan tartószerkezetéhez is lehet erősíteni őket, léteznek talajra telepített, speciális konzolon lévő napelemek, sőt, ma már vannak tetőcserépbe integrált változatok, amik rendkívül elegánsak.

A napelemes rendszer elképzelhetetlen inverter nélkül

A hatékonyságot alapjaiban határozza meg az inverter. Feladata, hogy az egyenáramot váltóárammá alakítsa, ezt lehet ugyanis a háztartásokban felhasználni. Lényeges, hogy az inverter jól szellőző helyre kerüljön, ugyanis a termelési csúcs közelében a benne található ventilátorok hűtik a szerkezetet.

Az inverterek többnyire a hálózatba betápláló rendszerhez kapcsolódnak. Ugyanakkor lehet szigetüzemű, sőt, ma már hibrid invertereket is használni. Utóbbiak a hálózati, valamint a szigetüzemű, illetve az akkumulátoros rendszereket kombinálják.

Az elosztók szerepe

A napelemek és az inverterek között van a DC elosztó. Ezen a ponton történik meg a napelemtáblák biztosítása, továbbá minden szükséges védelem is elhelyezésre kerül a DC oldalhoz.

Ha van hálózati csatlakozás, akkor az inverter és a hálózati csatlakozás között szerepel az AC elosztó. Itt történik meg a túlfeszültség-védelemről és a túláramvédelemről történő gondoskodás, továbbá a napelemes rendszer leválasztó főkapcsolója is itt található.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...