Saját KB bal
Saját KB jobb

4 jótanács, amit érdemes megszívlelned, ha foxi kutyát szeretnél

A foxterrierek nem véletlenül imádnivalóak: kistestűek, mozgékonyak, hihetetlenül intelligensek, és persze nagyon cukik. Ám mint minden kutyafajtának, nekik is megvannak azok a jellegzetes vonásaik, amik meghatározzák a személyiségüket. 

Egy biztos: egy foxi mellett sosem unalmas az élet! Ha te is eljátszottál már a gondolattal, hogy befogadsz egy ilyen kis izgága szőrgombócot, akkor olvasd el cikkünket, mert hoztunk számodra néhány hasznos infót.

Vedd figyelembe az energiaszükségletét!

Tudod mi számít ritka jelenségnek? Egy lusta “kanapéhuszár” foxi. Ők ugyanis állandóan pörögnek, nyüzsögnek, ehhez a sok rohangáláshoz pedig kell aztán az energia! Ezért érdemes magas fehérjetartalmú táppal etetned kedvencedet, a Petgurunál kapható Panzi eledelek például tökéletes választást jelentenek.

Mivel a kis testhez pici poci is társul, ezért ne aggódj, nem fog kienni a vagyonodból, így bátran beruházhatsz teljes értékű, minőségi edelebe, hogy támogasd kutyusod egészségét.

Gondoskodj a napi szintű lefárasztásáról!

A foxi egy igazi örökmozgó kutya, akit messze nem elégít ki, ha csak az udvarban futkoshat. Neki arra van szüksége, hogy minden nap felcsatold rá a pórázt, és legalább egy órát sétáljatok. Ám ne lepődj meg, ha séta után még mindig van annyi energiája, hogy kapható legyen egy kis labdázásra vagy bármilyen más játékra. 

Viszont szigorúan pórázon sétáltasd, hisz ne feledd, hogy ezt a fajtát eredetileg kotorékebnek tenyésztették, így a vadászösztön élénken munkál benne. Ha pedig észrevesz egy macskát, rókát, vagy bármilyen más “prédaállatot”, akkor egy pillanat alatt utánafut, és bizony nem fog hallgatni a hívó szóra. Abban pedig ne is reménykedj, hogy utoléred.

Ne lepődj meg, ha néha kapsz egy kis “ajándékot”!

Azért a foxi vadászösztönének előnye is van: kedvenced bizony ügyel arra, hogy a területén ne garázdálkodhasson más állat. Könnyen levadássza az olyan kisemlősöket, mint az egér, patkány, nyest, vakond, de akár a kígyókkal is elbánik. 

Olykor pedig előfordul, hogy egy-egy sikeres vadászat után a gazdinak is el akar dicsekedni a zsákmányával, és boldogan odaviszi neked a szerencsétlenül járt állat tetemét. 

Ám, ha a nagy gonddal nevelt bio veteményeskertedet rendszeresen megdézsmálják a kártevő rágcsálók, akkor lehet, hogy ez nem is zavar majd annyira. 

Készülj fel a makacsságra!

A foxik nagyon intelligensek és gyorsan tanulnak. Emiatt azt hinnéd, hogy a nevelése sima ügy lesz, de nem az: ugyanis az okos buksihoz társul egy nagy adag konokság is. 

Vagyis kedvenced csak akkor teszi azt, amire kéred, ha olyan kedve van. Ha pedig megunja a tréninget, akkor bekapcsol nála a “szelektív hallás” üzemmód, és tüntetően úgy tesz, mint aki nem hallja a parancsszavakat. Persze határozott és következetes neveléssel egy foxi is engedelmessé tehető, de készülj fel arra, hogy ez bizony nem lesz egy egyszerű történet.

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...