Saját KB bal
Saját KB jobb

A lánykéréshez és az esküvőhöz kapcsolódó gyűrűk fajtái

A lánykéréssel és az esküvővel kapcsolatosan gyakran hallunk különböző gyűrűtípusokról. Azonban nincs mindenki tisztában vele, hogy melyik mit takar, mit mikor kell viselni és melyik ujjunkon. Ebben a cikkben most ezt próbáljuk meg rendbe tenni.

Az esküvő mindig fontos esemény egy pár életében, ez az a nap, amire örökre emlékezni fognak, és meghatározza a közös élet indulását. Vannak hagyományos szokások, amelyek nem mennek ki a divatból, néha ugyan módosulnak valamennyire, de ez nem válik hátrányukra.

Ilyen például a gyűrűvel kapcsolatos teendők és tradíciók követése, ami akár eltérő is lehet az egyes országokban. Hazánkban korábban nem annyira volt jellemző az eljegyzési gyűrű, rögtön karikagyűrűt vettek a párok maguknak. Manapság azonban ez is nagyon elterjedt, illetve a klasszikus karikagyűrűket sok esetben köves ékszerekre cserélték le. De nézzük meg, melyik fajta mit jelent!

Milyen gyűrűtípusok vannak?

Az eljegyzési gyűrű a lánykérés elengedhetetlen kelléke ma már, ami hagyományosan általában szoliter típusú, vékonyabb, kecsesebb ékszer. Drágakövekkel vagy több kisebb kővel díszített is lehet az egyéni igények szerint. A gyémánt nagyon népszerű, de ha fenntartható és etikus megoldást szeretnénk, a mesterséges gyémánt lesz a számunkra megfelelő. Így a gyémántbányák sem fognak idő előtt kimerülni.

Amikor a lánykérés nem külön eljegyzési gyűrűvel történik, hanem karikagyűrűvel, abban az esetben szoktuk rá azt mondani az esküvő napjáig, hogy jegygyűrű. Ilyenkor a pár mindkét tagja viseli ezt a típust már a jegyben járás időszakában is a bal kezén, majd az esküvő napján kerül át a jobb kézre.

Vannak persze olyanok is, akik eltérnek a szokásoktól, és a bal gyűrűsujjukon viselik bármelyik típusú gyűrűt. Az ókorban élt az a hiedelem, hogy a bal kézen lévő gyűrűsujjtól kiindul egy ütőér, ami egészen a szívhez vezet, ez lehet az alapja.

Kísérőgyűrű és karikagyűrű

Amikor az eljegyzés a jegygyűrűvel, későbbi nevén karikagyűrűvel történik, abban az esetben szokás mellé kísérőgyűrűt is választani. Mivel az esetek többségében ma már eljegyzési gyűrűvel történik a lánykérés, ennek kevésbé van jelentősége.

A férfi komoly szándékait hivatott szimbolizálni a magyar hagyományok szerint, általában az eljegyzést követően vagy a karikagyűrűvel együtt szokta átadni a férfi a szíve választottjának ezt az ékszert.

Végül pedig következzen a karikagyűrű, amit a pár általában közösen választ ki. A házasságkötés során húzzák fel a jobb kéz gyűrűsujjára. Ezek tradicionálisan aranyból készülnek.

Nem muszáj a szokásokat követni

Természetesen a fent leírt hagyományoktól el is lehet térni, ezek csupán iránymutatást jelentenek. Az egyéni ízlés, a kulturális hovatartozás, de praktikus szempontok is felülírhatják ezeket az íratlan szabályokat.

A FEIL kínálatában számtalan különleges ékszer megtalálható, amelyek szebbé tehetik a jeles napokat, a varázslatos pillanatokat is. Személyre szabottan is terveztethetünk, hogy ne csak a párkapcsolatunk, hanem a gyűrűnk is legyen páratlan.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...