Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan telepítsünk öntözőrendszert?

Minden kerttulajdonos szeretné szikrázóan zöld pázsittal, egészséges veteményessel, illetve zöldellő és dús fákkal tarkítani a kis területét, ehhez viszont elengedhetetlen valamilyen öntözési technika alkalmazása. 

Cikkünkben bemutatjuk, mit kell tudni a különböző rendszerek telepítéséről. 

Manuális vagy beépített? 

Egy igényes gazda tisztában van vele, hogy akkor fogja kihozni a maximumot a kertjéből, ha a gondozás, a tápoldatozás és az öntözés is a megfelelő módon valósul meg. Ez utóbbi történhet manuálisan, azaz kézzel történő locsolással, de akár valamilyen beépített technikát is segítségül hívhatunk, hogy megkönnyítsük a saját dolgunk. 

A Szentiváni kertcentrum öntözéstechnikai megoldásai között minden olyan eszközt megtalálhatunk, ami a kertünk vízzel való ellátottságában segíthet, legyen szó akár komplett rendszerekről, vagy a legkisebb alkatrészekről. Fontos tisztában lenni vele, hogy az automata technológiák telepítése ugyan jóvan nagyobb hozzáértést igényel, a beszerelést követően sokkal hatékonyabban működnek, mintha a hagyományos locsolást választanánk. 

Az öntözőrendszerek segítségével ugyanis nemcsak időt, hanem vizet is spórolhatunk, hiszen alkalmazásával jóval kevesebb folyadékot veszítünk a párolgás miatt. Ezenfelül természetesen az sem hátrány, hogy egy vezérlő telepítésével többé nem kell hajnalban kelnünk ahhoz, hogy elindítsuk a locsolót, hiszen az időzítő nélkülünk is tenni fogja a dolgát. 

Az automata rendszerek kiépítése

Bár az automata technológia kiépítését akár saját magunk is meg tudjuk oldani, lehetőségünk van arra is, hogy egy profi csapat segítségét kérjük, akik akár már a tervezési fázisban is hasznos tippekkel, tanácsokkal tudnak szolgálni. 

Fontos például meghatároznunk, hol lesznek pontosan a szórófejek, illetve hogy hol fog haladni maga a vezeték. Ezt követően kezdhetjük el magát az ásást úgy, hogy a vezeték útjának mélysége körülbelül 30 cm legyen. Külön gondolni kell itt a szerelvénydobozra, ami viszont megköveteli az 1×1 méter mélységet. 

Sokan tanácstalanok abban az esetben, ha egy már füvesített részt kell utólagosan ellátni csövekkel. Természetesen azonban ez is lehetséges, a gyepesített rész vékony rétegben történő felszedésével.

A karbantartásról 

Bár az öntözőkről elmondható, hogy tulajdonképpen egyszeri beruházást jelentenek, ennek ellenére nem szabad megfeledkezni a megfelelő karbantartásról. Először is kulcsfontosságú, hogy a kezdeti beállítások jól legyenek elvégezve, hiszen csak ezáltal működhet a rendszer a későbbiekben hiánytalanul. 

Ha bármilyen karbantartásra, szükség esetén szervizelésre van szükség, azt ne halogassuk, illetve gondoskodjunk mindig a megfelelő alkatrészek, kiegészítők pótlásáról elhasználódás esetén. 

Egy megfelelően kiépített automata öntözőrendszer már rövid alkalmazás után is hozni fogja a várt eredményeket. Ha szeretnél időt spórolni, illetve elkerülni a túlöntözést és a száraz foltokat, érdemes lehet a telepítés mellett dönteni. 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...