Saját KB bal
Saját KB jobb

A testi épség ellen elkövetett bűncselekményekről

Egyszerűnek tűnik a kérdés, hogy mit nevezünk emberölésnek és mit testi sértésnek. Még a Büntető Törvénykönyv által adott meghatározások sem bonyolultak. Ez lenne a Btk. legegyszerűbb része? Korántsem!

Szándékos vagy gondatlanságból elkövetett cselekmény?

A bizonyítási eljárásban nagyon sok kérdés felmerülhet, amelyekre a válasz nagyon sok mindent meghatározhat az ügy kimenetelére vonatkozóan. Éppen ezért fontos, hogy védőügyvédünk felkészült legyen, és minden apró körülményt alaposan járjon körül. Dr. Tóth Attila Tas büntetőügyvéd konzultációra is tud időpontot adni, amelynek során konkrét kérdésekre is tud válasszal szolgálni. 

Testi sértés esetén meg kell vizsgálni, hogy súlyos-e vagy nem. Akkor számít súlyosnak, ha nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el a sértett. Lehetnek kivételes esetek, amikor bár könnyű sérülésekről van szó, mégis a cselekmény súlyos testi sértésre tett kísérlet. Minden a körülményektől függ. Már nem is tűnik olyan egyszerűnek, mint az elején. 

Hogyan lehet kideríteni a szándékot?

A lényeg, hogy minden esetben az elkövető szándéka a kulcs. Mit szeretett volna elérni? Éppen ezért nem esik egy súly alá az, ha valakit megtámadnak, és az, ha más gondatlansága miatt megsérül. A bűncselekmény ténye így is, úgy is fennállhat, de az eset elbírálásánál sokat fog számítani minden részlet. 

Objektív tények alapján lehet következtetni rá, mi volt a terhelt eredeti szándéka. Azonban ahhoz, hogy ezeket a tényeket kiderítsük, egy nagyon alapos és részletes “kutatómunka” szükséges, ugyanis minden állítást szigorúan bizonyítani kell. Ebben a bizonyítási folyamatban a védelemnek is együtt kell működnie. Minden olyan tény, ami mentheti a terheltet, a büntetésben éveket is jelenthet. 

Jogos védelem

Nem büntethető az, ha valaki jogosan védte meg magát vagy másokat. Azonban ez az állítás sem ennyire fekete és fehér. Itt is szükséges árnyalni a képet. Így például a védelem során elkövetett testi sértésnek arányosnak kell lennie a jogtalan támadás mértékével. Vannak más kitételek is, amelyek ismeretében nem minősül bűncselekménynek az így elkövetett testi épség elleni fellépés, vagy akár az emberölés sem. 

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

Ennek lényege, hogy az elkövető a foglalkozása kapcsán felmerülő előírásnak nem tesz eleget, és ezzel veszélyezteti más testi épségét, vagy pedig sérülést okoz. Tipikus példája az orvosi műhiba. Itt is lényegi kérdés lesz a szándék kiderítése, mely alapjaiban határozza meg, milyen bűncselekménynek fog minősülni az eset.

A segítségnyújtás elmulasztása

Ennél a bűntettnél a hangsúly azon van, hogy az elkövető nem nyújt tőle elvárható segítséget annak, aki veszélybe került a környezetében. Leggyakrabban a közlekedési baleseteknél találkozhatunk ezzel a bűncselekménnyel, amikor az okozó továbbhajt. 

A testi épséggel összefüggő bűncselekmények és jogi szabályozásuk igen bonyolultak, így mindenképp javasolt ügyvédhez fordulni, amennyiben ilyen eset áll fenn. 

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...