Milyen kerítésrendszerek léteznek, és mit érdemes tudni róluk?

A különféle kerítésrendszereket illetően manapság abszolút nincs hiány a piacon, bárki megtalálhatja az igényeinek, ízlésének és a pénztárcájának leginkább megfelelő alternatívát. A gond sokszor pont az, hogy többféle lehetőség van, melyek közül nem egyszerű választani. 

Nézzünk is meg röviden néhány elterjedtebb típust!

Fahatású fém elemek

Nagyon modern és esztétikus kerítés készíthető a Nívó fahatású acél és alumínium elemeiből. A cég által kifejlesztett egyedi kerítésrendszer mondhatni szabad kezet ad a felhasználójának: az elemeket fel lehet szerelni vízszintesen, függőlegesen, zártan vagy tetszőleges szélességű hézagokkal. Mindemellett a lécek húszféle színben kaphatóak, így mindenki megtalálja a számára legtökéletesebb árnyalatot.

Az elemek további nagy előnye a gondozásmentesség, azaz egyáltalán nem szükséges karbantartani őket. Ez a mai világban, amikor az embereknek egyre kevesebb a szabadideje, nagyon nagy szó. Hiszen ki szeretne akár minden évben egy komplett hétvégét kerítésfelújításra szánni, amikor helyette sokkal kellemesebb elfoglaltságot is találhat?

WPC elemek

A WPC egy manapság ugyancsak népszerű, speciális, fa-műanyag kompozit, amit panelek vagy lécek formájában lehet kapni. Szintén sokkal tartósabb, mint az igazi fa, viszont hajlamos eldeformálódni, illetve a napsütés hatására néhány év alatt a színe is kifakul.

Kültéri terasz- vagy padlóburkolatnak, járólapként vagy kerti tárolónak ideális, de a kerítéshez találni jobb alternatívát is, például az előbb említett gondozásmentes fém elemeket.

Trapézlemez

“Kerítés egyszerűen és gyorsan” – akár ez is lehetne a jelmondata mindazoknak, akik a trapézlemez mellett teszik le a voksukat. Ezeket a fémlemezeket ugyanis táblákban árulják, így nem kell a léceket egyesével felrögzíteni. Így rövid idő alatt, könnyen építhető fel a teljes kerítés. A zárt kialakításnak köszönhetően ráadásul az utcai járókelők sem fognak belátni az udvarba.

Ugyanakkor lehet bármilyen szép famintás festékréteggel bevonva, a trapézlemezen akkor is messziről látszik, hogy nem valódi fa. Az olcsóbb termékeknek ráadásul csak az egyik fele festett, a másik sima szürke. Praktikusnak tehát valóban praktikus, viszont tény, hogy nem a legesztétikusabb megoldás.

Fakerítés

Végül, de nem utolsósorban az igazi fából készült kerítés sem ment ki a divatból még napjainkban sem. Természetessége nagyon vonzóvá teszi, ráadásul ez egy jól ismert, tulajdonképpen az ősidők óta használt építőanyag.

Viszont ne feledkezzünk el arról sem, hogy mennyire kényes. Hiába vannak modern festékek és felületkezelő anyagok, sajnos ezek sem védik meg a fát az UV-sugarak, a csapadék és a hőmérsékleti változások káros hatásaitól. 

Aki ilyen kerítést választ, az jobb, ha tisztában van vele, hogy nem fogja megúszni a maximum 2-3 évente történő teljes felújítást, ami bizony nem kis munka. Persze akadnak, akik kifejezetten szeretnek ilyesmivel bíbelődni, a többieknek viszont ajánlott egy strapabíróbb alternatívát választani.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...