Saját KB bal
Saját KB jobb

A sikeres munkaerő-toborzás titka

A jó munkaerő ritka, mint a fehér holló. Ráadásul nem elegendő a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személyt megtalálni, hiszen az is fontos, hogy az alkalmazott elszánt, magabiztos, céltudatos és önálló is legyen. 

A dolog valóban nem egyszerű, ám szerencsére, ha elég leleményesek vagyunk, akkor megtaláljuk azokat az embereket, akiket keresünk. A következő cikk most erről fog szólni. 

Illik-e a céghez a jelentkező?

Ez talán most furcsán hangzik, de ez nem csupán amolyan részletkérdés. Gondoljunk csak bele! Az OzdAllas.hu toborzó rendszer például biztosítja számunkra a munkakeresés megfelelő körülményeit, de nem elég jól megfogalmazni a hirdetést, az ítélőképességünknek is a helyén kell lennie. Lássuk, hogy mire gondolok!

Adott egy online állásportál, amelyen rengeteg ember keres munkát. Ez eddig szép és jó, de tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi jelentkező lesz? Tulajdonképpen a legtöbb tapasztalat azt mutatja, hogy csak azokkal a munkavállalókkal tudunk hosszú távon együttműködni, akik valamilyen módon tudnak azonosulni az elképzeléseinkkel.

A jó fizetés, bizonyos ideig még vonzó is lehet, de a lelkesedés később változhat. Ezért érdemes felmérni az egyén motivációit, ugyanakkor a vállalat küldetéséről, víziójáról is többet megosztani a jelölttel. Egy olyan alkalmazott, aki egy hullámhosszon van az elgondolásainkkal, sokkal nagyobb eséllyel marad hűséges hozzánk. 

Mi lenne, ha csak a legérdekesebb személyeket hívnánk be interjúra?

De hogyan lehetséges ez? Ha csupán a motivációs levelek és az önéletrajzok alapján döntünk úgy, hogy kizárunk néhány embert a lehetséges jelöltek közül, talán a későbbiekben megbánhatjuk. Azonban az is biztos, hogy nem leszünk képesek mindenkit egyesével behívni. Erre a problémára nyújt megoldás az ún. videós előszűrés lehetősége. 

Ez azt jelenti, hogy mi, a hirdetők, előre megadhatunk kérdéseket, amelyekre a potenciális pályázók videóüzenet formájában válaszolhatnak. Ily módon rengeteg időt megspórolhatunk, és valóban csak azokkal fogunk találkozni, akikkel tényleg szeretnénk.

A kommunikáció szerepe

Abból kiindulva, hogy mi megbízható és hatékony munkaerőre vágyunk, valószínűleg az álláskereső személynek is vannak elvárásai a munkával kapcsolatban. A kommunikáció kulcsfontosságú lesz mind a jelentkezés folyamata alatt, mind a közös munka során. Fontos, hogy nyíltan beszéljünk valamennyi érintett kérdésről, ez az őszinteség képes megalapozni a jó kapcsolatot.

Ha bármelyik fél azt érzi a másikkal kapcsolatban, hogy “itt valami nem stimmel”, akkor nagy eséllyel az együttműködés sem működik majd úgy, ahogy azt szeretnénk.

Látható, hogy a munkaerő-toborzás alatt több belső és külső tényező befolyásolhatja az eredményességet, ám ha odafigyelünk a részletekre, akkor elégedetten dőlhetünk hátra.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...