Saját KB bal
Saját KB jobb

4 gyakorlat a tudatos gyermekkor megéléséhez

Egyre többen törekednek a felnőttek közül az úgynevezett “itt és most” tudatállapot elérésére. Van erre egy angol kifejezés, a mindfulness, amikor a gondolatainkat igyekszünk megállítani. Ilyenkor nem rágódunk a múlt történésein és nem aggódunk a jövőn, hanem megéljük az adott pillanatot.

Ez nem könnyű folyamat, mert másodpercenként temérdek gondolat cikázik a fejünkben, amik hatással vannak ránk. Sok gyakorlást követel meg, hogy időnként “ki tudjunk kapcsolni”. A sok elvárás a gyermekekre is hatalmas stresszként nehezedik, ezért ebben a cikkben mutatunk négy gyakorlatot, amelyeket együtt is tudtok csinálni, hogy mindkettőtök boldogan élje meg a kicsi gyermekkorát.

Érzelmi cunami

A gyermek eleinte nem tudja pontosan megfogalmazni az érzéseit. Dühös lesz, ha elveszik tőle a lapátot a játszótéren, de még nem tudja elmondani. Sőt, azt sem tudja, hogy amit érez, az düh, azt meg még annyira sem, hogy hogyan kezelje. A Játéksziget társasjáték arzenáljában találunk olyan darabokat, amik lehetőséget adnak az érzelmek megbeszélésére. De akár meg is kérheted, hogy a saját szavaival, mintha az időjárás-jelentést mondaná a TV-ben, meséljen az érzelmeiről. 

Kell egy kis áramszünet

Hofi nótája sosem volt aktuálisabb. Az egyre nagyobb elvárások, az ingerek gyors egymásutánja képes teljesen felborítani a lelki egyensúlyunkat. Tudatosan kell keresni olyan tevékenységeket, amik ezt ellensúlyozzák. Ha szeretnéd bevonni a csemetéd, hogy elcsitítsa az elméjét, két dolgot tarts szem előtt:

  • Engedd, hogy csak azt csinálja, amihez kedve van
  • Ez ne büntetés legyen

Légzés

Ha valaki pánikrohamot kap vagy lámpalázas, akkor szinte automatikusan mondjuk neki, hogy lélegezzen mélyeket. A relaxációs, meditációs gyakorlatok általában a légzésre való összpontosítással kezdődnek. Az ütemre történő légzés tisztítja az elmét, ami egyébként számos életfolyamatunkra is kedvező hatással van. Egyrészt csökkenti a szorongást, depressziót, másrészt a nagyobb mennyiségű oxigén hatására a sejtek hatékonyabban tudják ellátni a feladataikat.

Lefekvés előtt pár percig csináljatok nyugtató lélegzőgyakorlatot gyermekeddel. Tegye a kedvenc plüssét a hasára, és figyelje meg, ahogy a játék fel-le mozog a pocakján.

Kóstoljatok mint egy gourmet

Őseink még tiszteletben tartották az étkezések fontosságát. A falatok alapos megrágása, az ételre való fókuszálás következményeként jobb lesz az emésztés. Igyekezzetek ti is megadni a módját, ha az asztalhoz ültök. Terítsetek asztalt, ilyenkor senkinél ne legyen kütyü vagy telefon. Játsszátok el, hogy neves ételkritikusok vagytok. Szaglásszatok meg minden falatot, próbáljátok kitalálni, hogy milyen fűszerek lehetnek az ételben.

Hálaadás

A hála érzése nem csak köszönetet jelent. Amikor hálásak vagyunk, nem tudnak a negatív érzések a hatalmukba keríteni. Tanítsd meg gyermekednek, hogy vegyen észre olyan dolgokat, amikért hálás lehet, és egy-kettőre elszáll a szomorúsága. A nap végén idézzetek fel olyan pillanatokat, eseményeket, amikért hálásak vagytok.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...