Saját KB bal
Saját KB jobb

Őrült gazdagság: mit tud egy 150 000 dollárt érő Svalinn kutya?

Kutyás tekintetben eddig a minél kisebb toy kutyuskák, vagy épp a klónozott kedvencek vitték a legmagasabb árcímkéket, de ez megdőlni látszik. Amerikában ugyanis egyre népszerűbbek az úgynevezett Svalinn kutyák. Ezek az ebek őrző-védő feladatokat hivatottak ellátni. És állítólag minden más fajtánál hatékonyabbak ebben.

Mi az a Svalinn kutya?

A Svalinn kutyák is egy úgynevezett „dizájner-fajta”. A német juhászkutyák, a holland juhászkutyák és belga malinois-k keresztezéséből születnek. Méghozzá, a 2005-ben, Nairobiban alapított Svalinn cég az, amely a különleges mix kizárólagos tenyésztésével foglalkozik. A tenyésztés szó itt kissé erős, hiszen mindössze 20 éves szelekcióval még nem beszélhetünk külön fajtáról, de ez itt nem is számít. „Bred to love. Trained to protect.” Ez a cég mottója. Azaz, szeretetre tenyésztve, védelemre képezve.

Ebből is következik, hogy aki 150 000 dollárt hagy a cégnél, az nem egy nyolchetes dizájner kutyát kap mindössze. A cég honlapja szerint a Svalinn kutyák kiképzése nyolc hetes korukban kezdődik, és két-három évig tart. Ezt követően kerülnek a kutyák eladásra. A Svalinn cég állítása szerint évente csak körülbelül 20 kutyát adnak el, és jelenleg összesen körülbelül 350 kutya létezik. A potenciális vásárlók jelentős átvilágítási folyamaton mennek keresztül, mielőtt kutyát kaphatnak. Ez egyébként minden jó tenyésztő esetében így van, de itt bizonyára az 53 millió magyar forinttól induló vételár is egyfajta szűrő.

Érdekesség, hogy a céget egy Kim Greene nevű hölgy vezeti, akinek a névjegykártyáján egyszerűen az „Alfa nőstény” titulus szerepel. Talán ebből is sejthetjük, hogy a hölgy nem a „csakpozitívos” képzés híve. A New Yorker beszámolója szerint a kutyák képzése során averzív technikákat is alkalmaznak. Maga a képzési hely pedig inkább egy katonai táborra hasonlít, mint egy hagyományos kutyaiskolára. Valószínűleg, kell is a speciális tréning, hiszen egy Svalinn kutyának nem csak az a feladata, hogy kedvesen csóváljon, ha a gazdi hazaér. A szolgálati és munkakutyákhoz hasonlóan, ezek a kutyák is speciális feladatokra alkalmas, mindenek előtt fegyelmezett és motivált ebek.

A képzés

A kutyák, a későbbi luxusélettel meglehetősen kontrasztosan, egy „gödörnek” nevezett helyen töltik a képzési időt. Ez lényegében egy pajta, ahol az ebek a poros padlón fekszenek a pihenőidejükben. Kim Greene szerint a cél, hogy a kutyák tartása a lehető leginkább természetközeli legyen. A tréningek során gyakorolják, hogyan kell felfüggesztett gumikon átugrani, vagy a mancsuknál is keskenyebb pallókon egyensúlyozni. A képzés során a jutalomfalatok helyett hagyományos képzési technikákat alkalmaznak, többek között fojtónyakörvet is. A kutyák tápláléka pedig, szintén a természetközeliség jegyében, nyers csontos marha- és szarvashús.

Mielőtt azonban megbotránkoznánk, pillantsunk bele a képzést bemutató videóba:


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/150K-svalinn-dog-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C9hvi_Vv6BO; Kép: Photo by xante Van Den Houte: https://www.pexels.com/photo/back-view-of-malinois-dog-in-the-park-13232818/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...