Saját KB bal
Saját KB jobb

Érzik a kutyák, amikor jóllaknak?

Esténként, amikor hazaértek a sétából és leveszed róla a pórázt, mindenki tudja, hogy mi következik. Természetesen, a vacsora. A kutyád ugrál, ugat, és izgatottan várja a vacsorát. Legyen szó tápról vagy frissen készített ételről, készen áll, hogy felfalja az összes falatot. Alaposan, fenékig. De vajon tudják a kutyák, mikor elég a jóból, vagy egyszerűen csak esznek, amíg van mit? Azaz, érzik a kutyák, amikor jóllaknak?

A válasz nem egyértelmű. A kutyák gyomrában találhatók olyan receptorok, amelyek érzékelik a jóllakottságot, és erről jelet küldenek az agynak. A tapasztalat azonban némileg ellentmond ennek. Ritkán látunk olyan kutyát, aki vacsora közben egyszer csak abbahagyja az evést. Tehát, a kutyák elméletileg érzékelik, amikor jóllaknak, de ez valahogy kívülről nem látszik. Az ellentmondás azért van, mert maga a „jóllakottság” emberi fogalom. Az evolúció során a kutyák (és korábban az emberek is) akkor ettek, amikor volt mit. És lehetőleg annyit, hogy az kitartson a következő étkezésig, ami akár napokig, hetekig várathatott magára. Tehát, bár ilyen esetben jóllaktak, de ennek ellenére tovább ettek.

Később, ahogy a táplálék már kiszámíthatóan, mindig megfelelő mennyiségben vált elérhetővé, az emberek képesek lettek az önszabályozásra. Ma már többnyire addig eszünk, amíg jól nem lakunk. Legalábbis, képesek vagyunk rá, hogy visszafogjuk magunkat. Néhány kutya is képes önszabályozásra. Ők azok, akik tényleg csak annyit esznek, amennyi a jóllakottságukhoz szükséges. Ugyanakkor jellemzőbb, hogy ha tehetik, a kutyák túleszik magukat. Különösen, akkor, ha az étel folyamatosan elérhető.

A kutyák természetüknél fogva hajlamosak az túlenni magukat. Sok kutya rendkívül gyorsan eszik, szinte habzsol. Ők olyan gyorsan falják a táplálékot, hogy figyelmen kívül hagyják amikor jóllaknak. Bár bemegy a jel, észre sem veszik a nagy sietség közben. Ez egyébként szintén evolúciós örökségük. Mivel a kutyák ősei vadon éltek, az étel gyors elfogyasztása előnyös volt, hogy megvédjék magukat a versenytársaktól.

Mi okozhatja a túlevést?

A kutya tápláléka is hozzájárulhat a túlevéshez. Egyes ételek annyira energiadúsak, hogy a kutyák többet fogyasztanak belőlük, mint ahogy azt elsőre érzékelik. Továbbá, ha változatos ételeket kínálunk nekik, az arra ösztönözheti őket, hogy többet egyenek. A kutyák egészségi állapota is szerepet játszhat az étkezési szokásokban. Bizonyos gyógyszerek és betegségek, mint például a Cushing-kór, fokozott étvágyat okozhatnak. Ha drámai változást észlelsz a kutyád étvágyában, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Az emberi hiba is közrejátszhat: sok gazdi szeretetből túleteti kutyáját, anélkül hogy észrevenné, hogy az állat súlya fokozatosan növekszik. A krónikus túletetés elhízáshoz vezethet, amely pedig súlyos egészségügyi problémákhoz. Az elhízás következménye lehet például ízületi gyulladás, rák, szívbetegség vagy légzési nehézségek. A hirtelen túlevés következménye hányás, hasmenés, gyomor- és bélproblémák vagy akár komoly szövődmények is lehetnek. A hirtelen túlevés életveszélyes állapotokat, például hasnyálmirigy-gyulladást vagy gyomorcsavarodást is okozhat.

Figyeljünk, hogy kutyánk előtt annyi eledel legyen, ami nem okozhat túlevést. Ha kutyánk habzsolós, használjunk evéslassító tálat. A lassabb evés időt ad a kutyáknak, hogy érzékeljék, ha jóllaknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/do-dogs-know-when-they-have-eaten-enough?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DA57YtaAVL8; Kép: Photo by Andres Ayrton: https://www.pexels.com/photo/black-cheerful-couple-enjoying-fresh-salad-together-while-dog-watching-6578845/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...