Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények és tévhitek a „poo” kutyákról – 2. rész

Akármennyire is hasonlítanak egy plüss kutyushoz, a „poo” keverék kutyák gondozása bizony komoly elköteleződést kíván. Fontos tudni, hogy ezek az aranyos, göndör bundájú kedvencek komoly figyelmet igényelnek. Az egyik legnagyobb kihívás a bundájuk ápolása: rendszeres fésülésre, fürdetésre és füleik gondozására van szükségük, különben könnyen fülgyulladást kaphatnak. Már kölyökkorban hozzá kell szoktatni a kutyát a rendszeres ápoláshoz és érintéshez, különösen a fülek és a mancsok környékén. Ez, természetesen, bármely kutyafajta vagy keverék esetében így van. Egy olyan ebnél, ahol a rendszeres kozmetikai és otthoni ápolás elengedhetetlen, ott hangsúlyosabb következménye lehet a mulasztásnak.

„Sokan azt várják, hogy ezek a keverékek automatikusan hipoallergének és problémamentesek lesznek, de ez nem mindig igaz.” – mondja Dr. Packer.

A leendő gazdik a hamis ígéretek miatt olyan kutyát képzelnek el maguknak, amely egyszerűen nem létezik. Irreális azt várni bármely fajtájú kölyökkutyától, hogy tökéletesen viselkedik, mindent tud és mindig a kedvünkben akar járni.

Ahogy Gina Bryson, a kutatás másik szerzője is mondja: „ne csak egy aranyos kis plüssállatot lássunk bennük, hanem valódi kutyákat, amelyeknek megvannak a saját igényeik és kihívásaik.” A „poo” keverékek is kutyák, és bár lehet, hogy elsőre tökéletes választásnak tűnnek például gyerekek mellé, szükségük van megfelelő tréningre és törődésre.

Az is fontos, hogy ne csupán a kinézet vagy a „dizájner” címke alapján döntsünk. Bármilyen cukik, ők is kutyák. Sétáltatni, táplálni, mozgatni kell őket. Meg kell nekik tanítani, hogyan boldoguljanak az emberek világában. És, persze, saját, egyéni temperamentumuk és egyéniségük van. Azért, mert az egyik „poo” ilyen, nem biztos, hogy a másik is olyan lesz. Ráadásul, a „pook” között is sokféle „fajta” van már, amelyek eltérő fajták egyedeitől származnak. Emiatt még kevésbé szabad egy általános kép alapján választani.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy sok gazdi azért mond le ezekről a kutyákról, mert nem találják meg a közös hangot velük. A kutyák gyakran nem teljesítik a velük szembeni elvárásokat, és így menhelyekre kerülnek. Ha tehát valaki „poo” kutyát szeretne, ugyanúgy alaposan gondolja át a döntést, mint bármely más kutya esetében. A tévhitek és irreális elvárások helyett támaszkodjunk a tényekre. Ha kérdésünk van, forduljunk olyan megbízható emberekhez, akik értenek az adott területhez. A bunda ápolása kapcsán kutyakozmetikushoz, az egészség kapcsán állatorvoshoz, és így tovább.

Cikkünk 1. részét itt olvashatjátok: Tények és tévhitek a „poo” kutyákról – 1. rész – Kutyabarát életmód magazin – Együtt mindenhová (kutyabarat.hu)


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/dog-health/cockapoo-crossbreeds-health-myth-research?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/kinshippets/p/DAiwSDEvhFv; Képek: Photo by Nicholas Whyte: https://www.pexels.com/photo/a-small-dog-is-standing-in-a-garden-27830436/; Photo by Dominic Dimech: https://www.pexels.com/photo/brown-and-white-long-coated-dog-on-green-grass-4395546/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...