Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények és tévhitek a „poo” kutyákról – 1. rész

Manapság egyre többször találkozhatunk hazánkban is dizájner kutyákkal. A „poo” kutyák – Cockapoo, Labradoodle, Cavapoo – hatalmas népszerűségre tettek szert. Ennek oka nemcsak az, hogy ezek a kutyusok rendkívül aranyosak, hanem azért is, mert okosnak, taníthatónak és hipoallergénnek tartják őket. Illetve, sokan úgy gondolják, hogy ezek a „keverék fajták” egészségesebbek, mint fajtatiszta társaik. De valóban így van? Lássuk a „poo” kutyákkal kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

A puha, bolyhos és kedves dizájner kutyák népszerűsége a Covid-járvány idején nőtt meg ugrásszerűen. Az emberek vonzódtak ezekhez a „kistestű, bolyhos” kutyákhoz. Sokan azért is szerettek beléjük, mert állítólag kevesebbet vedlenek és hipoallergének. A Labradoodle volt az első ilyen keverék, amelyet az 1980-as években fejlesztettek ki Ausztráliában vakvezető kutyaként, hogy megfeleljen az allergiás gazdik igényeinek. A kevesebb hulló szőr és a hipoallegén tulajdonság azonban csak részigazság. Bár vannak olyan dizájner kutyák, amelyek kevesebbet vedlenek, mint egy átlagos keverék kutya, a keverék kutyák tulajdonságai nem állandóak. Akár egy almon belül is lehetnek eltérések. Erről a témáról korábban részletesen ITT írtunk.

Az egészségességgel kapcsolatos állítások vizsgálatára a Royal Veterinary College kutatói egy tudományos vizsgálattal reagáltak. Az eredmények arra mutatnak rá, hogy az az elképzelés, hogy a „pook” egészségesebbek, nem feltétlenül állja meg a helyét. Dr. Rowena Packer, a tanulmány egyik szerzője hosszú évek óta kutatja a kutyafajták egészségi állapotát.

Tanulmányukban Dr. Packer és csapata arra a megállapításra jutott, hogy a „poo” kutyák nem biztos, hogy egészségesebbek, mint fajtatiszta szüleik.

Az úgynevezett „hybrid vigour” (= kb. hibrid életerősség) elmélete szerint, ha két különböző fajtát kereszteznek, az utódok egészségesebbek lehetnek, mint a fajtatiszta kölykök.

Ennek alapja, hogy az eltérő genetikai állományú szülők miatt kevesebb esély van a genetikai problémákra. Ám a kutatók szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy ez a „poo” kutyák esetében is igaz lenne.

A kutatásban 9402 brit gazdi vett részt, mind fajtatiszta, mind „dizájner” keverék kutyákkal. A kutyák egészségi állapotát vizsgálták, több mint 57 gyakori betegség szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy az esetek 86%-ában nem volt különbség a keverék és a fajtatiszta kutyák egészsége között. Néhány kivételt azonban találtak: a dizájner keverékek hajlamosabbak voltak emésztési problémákra, mint például hányásra és hasmenésre, valamint gyakrabban fordultak elő náluk fülgyulladások is.

Folytatjuk … 

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/dog-health/cockapoo-crossbreeds-health-myth-research?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/kinshippets/p/DAiwSDEvhFv; Képek: Photo by Nicholas Whyte: https://www.pexels.com/photo/a-small-dog-is-standing-in-a-garden-27830436/; Photo by Dominic Dimech: https://www.pexels.com/photo/brown-and-white-long-coated-dog-on-green-grass-4395546/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...