Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Cintya Marisa on Unsplash

A macskák is gyászolják elveszetett társukat

Egy új kutatás eredménye szerint a macskák valódi gyászt élhetnek át, amikor egy másik háziállat, legyen az akár macska, akár kutya, elpusztul. 

Az Oakland Egyetem kutatói  Jennifer Vonk professzor vezetésével több mint 400 macskatulajdonost kérdeztek meg, akiknek kedvencei elvesztettek egy másik háziállatot. A felmérés szerint a macskák viselkedése megváltozik a veszteség után: kevesebbet ettek, kevesebbet játszottak, és több figyelmet kértek gazdáiktól. A gyász mértékét nagyban befolyásolta, hogy mennyire szoros volt a kapcsolat a túlélő és az elhunyt állat között.

A felmérés résztvevői arról számoltak be, hogy miután macskájuk háziállat társa elpusztult, több időt töltöttek alvással, többször bújtak el és úgy látták, hogy a cica keresi eltűnt társát. Néhányan hangosabbak lettek, míg mások szokatlanul csendesek voltak. Ezek a viselkedési jelek hasonlóak azokhoz, amelyeket a kutyáknál és elefántoknál is megfigyeltek, akik szintén gyászt mutatnak társaik elvesztésekor.

A gyász jelei macskáknál

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a gyászoló macskák többsége változásokat mutatott az étkezési és alvási szokásaiban. Az állattartók mintegy 46 százaléka arról számolt be, hogy macskájuk kevesebbet evett, míg mások megjegyezték, hogy kedvencük alvásmintái is megváltoztak. Vagy többet aludtak, vagy álmatlanságban szenvedtek. Egyes macskák nyugtalanabbá, mások éppen csendesebbé váltak. A VCA Állatkórházak szerint a macskák 70 százalékánál figyeltek meg változásokat a hangadásban, ami egyértelműen a gyász jeleire utal.

A macskák gyásza nem teljesen új felfedezés. Az Amerikai Állatvédelmi Társaság (ASPCA) már 1996-ban végezte el a Companion Animal Mourning Project nevű kutatást, amely kimutatta, hogy a macskák 65 százaléka legalább négy viselkedési változást mutatott, amikor egy családi háziállat elpusztult. Számos gazdi is arról számolt be, hogy macskáik látszólag várták elhunyt társaik visszatérését, mivel nem értették a halál véglegességét.

Hogyan segíthetünk a gyászoló macskáknak?

Az első lépés az, hogy felismerjük: a macskák is képesek gyászolni, és segítségre van szükségük, hogy feldolgozzák a veszteséget. A szakértők azt javasolják, hogy a gazdik tartsák meg a megszokott napi rutint, mert ez stabilitást adhat a macskának ebben a nehéz időszakban. Több figyelem és szeretet segíthet megnyugtatni a gyászoló macskát, míg kedvenc tevékenységeikkel való foglalkozás elterelheti a figyelmüket a veszteségről.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Sciencedirect

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...