Saját KB bal
Saját KB jobb

Idősek otthona cicáknak – már nem álom, hanem valóság

Az ASCPA adatai szerint 2023-ban körülbelül 3,2 millió macska került menhelyre az Amerikai Egyesült Államokban. Az egyik ok, ami ennek hátterében áll, az a gazdi halála. Ez a macskáknak (és a kutyáknak is) nehéz helyzet, hiszen elveszítik azt a személyt, akit mindennél jobban szerettek, aki egész életükben gondjukat viselte. Ha a gazdi rokonai, barátai nem vállalják a kedvencekről való gondoskodást, akkor pedig az otthonát is elveszíti az állat. Sokszor ezek az állatok már nem fiatalok, és így szinte esélytelenül indulnak a gazdikeresési versenyben. A gazdi halála sokszor azt jelenti, hogy a hátramaradt kedvencek hátralévő életüket egy menhelyen töltik. Szerencsére a problémára már létezik megoldás, méghozzá az idősek otthona cicák részére. 

Ezek az idősek otthonához hasonló létesítmények kifejezetten az idős macskák hosszú távú és életük végéig tartó gondozásával foglalkoznak. Az egykor rendhagyónak számító intézmények egyre gyakrabban jelennek meg Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban. Az intézmények nonprofit rendszerben működnek, ugyanakkor fenntartásuk a hagyományos menhelyektől eltérően nem kizárólag a szimpatizáló támogatók adományaiból valósul meg.

Az arizonai Tucsonban a Hearts That Purr 31 idős macskáról gondoskodik egy 6000 négyzetméteres farmházban és vendégházban, nyolc hektáros területen. Kifejezetten olyan idős macskák megsegítésére szakosodott, akik elveszítették a gazdájukat. Mivel a terület hatalmas, gyakorlatilag annyi macskát fogadnak, ahányat csak akarnak. A bekerülésnek nincs fix díja, ugyanakkor azok a gazdik, akik szeretnék, ha kedvencük élete nyugodt mederben, egy biztonságos helyen folytatódna akkor is, ha ők már nem tudnak gondoskodni róluk, előre eltervezhetik a cica bekerülését.

Az Egyesül Államokban és az Egyesült Királyságban is hagyománya van a végrendeleti adományozásnak. Ez azt jelenti, hogy az örökhagyó egy (vagy több) nonprofit szervezetet is megjelölhet a végrendelet kedvezményezettjeként. Ennek analógiájára a gazdi megjelölheti a cica idősek otthonát, illetve megbeszélhetik a feltételeket. Így a szervezet könnyebben tudja kigazdálkodni az idős cicák ellátásának költségeit.

Természetesen, ez a szervezet és más hasonló rendszerű intézmények is segítenek azoknak is, akiknek nincsenek komolyabb anyagi forrásaik. Sőt, menhelyekről is fogadnak be idős cicákat. Ugyanakkor, az előre gondoskodás révén a cicának, a gazdinak, a rokonoknak és a szervezetnek is sokkal egyszerűbbé válik a dolga.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/cat-lifestyle/cat-retirement-village; Kép: Photo by Matthias Zomer: https://www.pexels.com/photo/silver-tabby-cat-sleeping-on-person-hand-233220/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...