Saját KB bal
Saját KB jobb

Békapóz vagy Superman póz – miért jó a kutyáknak?

A békapóz, vagy Superman póz az egyik legcukibb dolog, amit a kutyák kitaláltak. De nem kizárólag azért fejlesztették ki, hogy minket szórakoztassanak vele. A békapózban elnyúlásnak van funkciója, és érdemes odafigyelni, ha kutyánk egyszer csak elkezdi.
Mi az a békapóz?

A békapóz vagy Superman póz, vagy elnyúlva fekvés igazából egy speciális pihenő póz. Elsősorban a rugalmas ízületekkel rendelkező kutyák jellemzője. Ők a legvadabb játék közben egyik pillanatról a másikra képesek „szétcsúszni” és elszundítani. Persze, csak hogy percek múlva úgy folytassák az őrületet, mintha mi sem történt volna. A békapóz tehát a széttárt lábakkal hason fekvés, és ennek különféle variációi. A teljes béka esetében az összes végtag ki van nyújtva, de a mellső lábak lehetnek behúzva, vagy féloldalasan is.

A póz nem csak a kutyákra jellemző. Ahogy a videóban is látszik, a mókusoktól a macskákon át a medvékig bevett szokás az állatvilágban, hogy egy meleg napon így hűsöljenek, vagy pihenjenek az árnyékban.

 

A kutyák esetében is jellemző, hogy inkább nyáron, melegben nyúlnak el egy árnyékos helyen. Hidegben az összegömbölyödés, vagy briós póz előfordulása gyakoribb.

Sok kutya számára a békapóz egyszerűen a pihenés kényelmes módja. Ez a pozíció lehetővé teszi számukra, hogy teljesen ellazítsák izmaikat, és kinyújtsák a hátuk alsó részét, a csípőjüket és a vállukat. Az elnyúlás tehát hatékony módot biztosít a kutyák számára a nyújtózkodásra, és segíthet izmaik és ízületeik rugalmasságának megőrzésében. Ez különösen előnyös lehet a fiatalabb kutyák számára, akik természetüknél fogva rugalmasabbak, az aktív kutyák számára a testmozgás után, az idősebb kutyák számára pedig az ízületek mozgékonyságának megőrzése érdekében. A kutyák esetében a kor előrehaladtával csökken a rugalmasság, ezért az idősebb kutyák kevésbé szoktak elnyúlva pihenni.

Mivel a békázás jó nyújtás, ezért a kutyák néha a fájdalom vagy kellemetlen érzés enyhítésére is alkalmazzák. Ezért, ha kutyánkra amúgy nem jellemző a viselkedés, de hirtelen felveszi, vagy gyakrabban csinálja, az utalhat fájdalomra, diszkomfort érzésre. Ezt érdemes komolyan venni, és ha úgy látjuk, hogy kedvencünk kedvetlen, étvágytalan vagy bármi más szokatlan tünete van, forduljunk állatorvoshoz. A békapóz hasüregi gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, bélelzáródás, hasi fájdalom, láz, stb. kísérő tünete is lehet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/dog-behaviour/what-is-splooting?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C_f6cuiRovo; Kép: Photo by Ivan Babydov: https://www.pexels.com/photo/cute-black-dog-lying-on-floor-7789446/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...