Saját KB bal
Saját KB jobb

Először az állatorvosi rendelőben

Az első látogatás az állatorvosi rendelőben mindig izgalmas. Az alábbi egyszerű tanácsokat megfogadva felkészülten és nyugodtan tervezhetjük meg a látogatást, akár legelső, akár egy új rendelőben tett első vizitről van szó.

Először is, fontos a megfelelő állatorvosi rendelő kiválasztása. Nem csak a közelség, hanem a felszereltség is lényeges lehet. Beszélgessünk már kutyásokkal is, hogy kit ajánlanak. Az állatorvos és a gazdi egy csapatot alkotnak, ha az állat gyógyításáról van szó. Ezért fontos a személyes szimpátia is. Vannak olyan állatorvosok is, akik egy-egy fajtát és annak betegségeit nagyon jól ismerik. Ez is szempont lehet abban, hogy kit bízunk meg kedvencünk állatorvosi ellátásával.

Akár először látogatunk el az állatorvoshoz a kutyánkkal, akár új állatorvost keresünk fel, készüljünk fel pár alap dologgal. Mindig legyen nálunk az oltási könyv vagy az útlevél. Ez segít a betegfelvétel során. Gyűjtsük össze az addigi leleteket, esetleg számlákat (ez is informatív lehet, például a kiadott gyógyszerek kapcsán). Ezeket egyébként is érdemes egy mappában gyűjteni, hogy mindig gyorsan kéznél legyenek.

Ha új állatorvoshoz megyünk, kérjük el a régi rendelőtől a leleteket. Így pontos képet kaphat az új kezelőorvos a kutyánk kórtörténetéről. Ha ez valamiért nem valósul meg, akkor alaposan gondoljuk át kedvencünk kórtörténetét. Mikor volt beteg, mi volt a pontos panasz, milyen vizsgálatokat végeztek már el rajta? Milyen gyógyszereket szed(ett)? A felkészüléssel időt spórolhatunk és sokkal pontosabban tájékoztathatjuk az orvost, aki így könnyeben adhat diagnózist, kezelést.

Ha akut panasszal fordulunk az állatorvoshoz, akkor is pontosan kell tájékoztatni őt a problémáról. Mikor kezdődtek a tünetek? Pontosan mit figyeltünk meg? A videók, fényképek is nagyon sokat segítenek. Lehet, hogy furcsának hangzik, de az állatorvosok többsége értékeli a remegést, nyálzást, sántítást vagy bármilyen látható de nem állandó tünetet megörökítő videót. Ahogy a hányadékot és kakit ábrázoló képek is segítenek! Ha kutyánk bélsara fura színű, eltér a megszokottól, fura dolgot látunk benne, akkor egy fotó a minimum. Persze, mintát is gyűjthetünk, amit zárt edénykében vigyünk magunkkal.

Amennyiben lehetőség van rá, a látogatás előtt kérjünk telefonon időpontot. Ha szakrendelésre megyünk (onkológia, sebészet, szemészet, stb.) akkor ez az időpontkérés a legtöbb esetben egy első interjút is takar. Ez alapján a szakállatorvos fel tud készülni a kutya egyedi esetére. Az időpont kérés segíti a rendelőt az ellátás szervezésében, de nekünk is praktikus, mert csökkenti a várakozási időt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by JUAN FIGUEROA: https://www.pexels.com/photo/a-dog-at-the-vet-7121992/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...