Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY rostban gazdag food topper válogatós kutyáknak is – recept

A saját készítésű eledel egyfajta szeretetnyelv. Sokan szívesen főzünk a szeretteinknek, beleértve a kutyánkat is. Más kérdés, hogy az otthon készített menü esetében abban is biztosak lehetünk, hogy csak olyan alapanyag kerül a kutyatálba, amit jónak látunk. De tény az is, hogy az otthoni ételkészítés nem mindenkinek fér bele. Hiszen időigényes és tervezéssel járó dologról van szó, amivel nem minden élethelyzetben tudunk megbirkózni. És ezzel abszolút semmi gond sincs! A házi food topper, azaz szórás vagy feltét egyfajta köztes megoldás. Nem igényel mindennapos elköteleződést, mégis remek módja, hogy egy kis egészséges, természetes élelemmel dobjuk fel a napi menüt. Nem utolsósorban, a válogatós kutyák gazdijai számára is megoldás lehet.

Az alábbiakban egy könnyen összeállítható receptet is megadunk, amivel rostokkal és ásványi anyagokkal dúsíthatjuk kedvencünk vacsoráját.

Na de, mi is az a food topper? Talán kutyatáp feltétként fordítható jól, de ahogy az már lenni szokott, a rövidebb és tömörebb topper kifejezés van elterjedőben a magyarban is. A topperek a normál ételek ízesítőjeként szolgálnak. Például, amikor mi sajtot vagy fűszereket, ízletes szószokat teszünk egy egyszerűbb ételre. De ennél sokkal többről is lehet szó. Táplálkozási szempontból a feltétekkel friss és egészséges összetevőket adhatunk hozzá a menühöz. Így biztosítva a kutyus táplálkozási igényeihez igazított, jól összeállított étrendet. Ahogy Karen Becker írja, az Örök kutya című könyvben, már egy kevés friss fűszernövény vagy más természetes élelem beiktatásával sokat tehetünk a kutyánk egészségéért.

A topper világ a lehetőségek világa. Készíthetünk funkcionális feltéteket, például gyógynövények vagy ásványi anyagokban gazdag zöldségek keverékéből. Esetleg a rostok bevitelével segíthetjük kedvencünk emésztését, javíthatjuk a bélmikrobiom állapotát.

Az alábbi topper segítségével hasznos rostokat és ásványi anyagokat adhatunk az eledelhez. Legyen szó bolti vagy saját készítésű menüről.
Hozzávalók

1/2 csésze főtt quinoa
1/4 csésze sárgarépa (apróra vágva és párolva)
1/4 csésze zöldbab (apróra vágva és párolva)
2 evőkanál natúr görög joghurt/laktózmentes joghurt/kókuszjoghurt
1 teáskanál lenmagolaj

Keverjük össze a főtt quinoát, a párolt sárgarépát és a zöldbabot egy tálban. Adjuk hozzá a görög joghurtot és a lenmagolajat a keverékhez. Jól keverjük össze, hogy krémes állagú legyen. A topper az eledelre kanalazva porciózható. Először kisebb mennyiséget adjunk, mert a rostok segítik az emésztést, és lágyítják a bélsár állagát. Nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak. Kistestű kutyáknál egy-egy kiskanálnyi adaggal kezdjünk, nagytestű kutyák esetében egy evőkanálnyi mennyiséggel indíthatunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-health/can-dogs-get-skin-tags; Kép: Photo by Everson Mayer: https://www.pexels.com/photo/tan-dog-on-hallway-1480908/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...