Saját KB bal
Saját KB jobb

Bőrkinövés, szemölcs, dudor… Miért alakul ki, és mi a teendő vele?

Bőrkinövés, szemölcs, dudor, vagy nemes egyszerűséggel „tyutty”. A bőrön egyszer csak megjelenő, ránézésre jelentéktelen, azonosítatlan apró dudor vagy kinövés. Az embereknél éppúgy előfordul mint a kutyák esetében, és az is mindkét esetben igaz, hogy inkább ne piszkáljuk, hanem mutassuk meg (állat)orvosnak!

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is kialakulhatnak bőrkinövések, szemölcsök. Ezek apró, puha és általában ártalmatlan kinövések, amelyek a test különböző részein jelennek meg. A kutyák bőrtyuttyai általában jóindulatúak, és nem igényelnek kezelést. Általában. De! Amíg nem tudjuk, mivel állunk szemben, addig fennáll a lehetősége annak is, hogy valamilyen bőrbetegség, netán veszélyes kór tünetei. Ezért fontos, hogy a gazdik mielőbb kivizsgáltassák és pontos diagnózist kapjanak. A kutyák bőrcédulái úgy tűnik, hogy a semmiből bukkannak fel. A legtöbb bőrkinövés tényleg egyik napról a másikra jelenik meg. A legtöbb gazdi megesküdne rá, hogy a kutya szőrzete és bőre előző nap még tökéletesen sima volt.  Aztán hirtelen a semmiből egy kis tyutty dugja ki a fejét.

A tyutty, hivatalos nevén arcochordon – vagy fibroepithelialis – polip, leginkábba lábakon jelenik meg. Megjelenhet egyenként vagy csoportosan, esetleg nagyobb kiterjedésű foltban szétszórva. Általában a kutya bőrének színével egyező. Azaz, egyes kutyáknál vagy egyes területeken rózsaszínűek, máshol feketék vagy sötét színűek. Lehetnek a bőr felszínéről lapocskaként lelógók (pedunculáris), vagy erősebben a bőrhöz tapadtak. Általában kicsik (bármely irányban egy centiméternél kisebbek), de idővel nagyobbra is nőhetnek. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul keressük fel az állatorvost.

Bár, ahogy korábban is írtuk, a legtöbb bőrkinövés ártalmatlan, vannak olyan daganat típusok, amelyek a laikus szem számára a megtévesztésig hasonlóan néznek ki. A bőrkinövés ezen kívül lehet például szemölcs, kullancs vagy éppen emlő bimbó is. Igen, ez utóbbi viccesnek hangzik, de előfordul, hogy a gazdik a nagy bundában mondjuk egy alaposabb átfésülés során találkoznak vele először. (A kutyának egyébként 10 emlője van, 5-5 jobb és bal oldalon, és ennek megfelelő számú bimbója. Ugyanakkor, ezek méretben és színben is eltérhetnek. Ha változást tapasztalunk, mondjuk megnagyobbodik, elszíneződik vagy keményedik az emlő, szintén irány az állatorvos.)

Mikor lehet veszélyes egy ártatlannak tűnő bőrkinövés?

A legártatlanabb tyutty is veszélyes lehet, ha olyan helyen van, ahol trauma érheti. Azokon a helyeken, ahol dörzsölődnek a bőrfelületek, például a hajlatokban, vagy ahol beakadhatnak, a tyuttyok nagyobb valószínűséggel sérülnek meg.

Ha kutyánk allergiás vagy parazitákkal küzd, akkor sokkal többet vakaródzik. Ennek következtében szintén nagyobb a sérülés veszélye. A bőrkinövés vagy az annak otthont adó bőrfelület rágása vagy vakarása sérülést okozhat.

A gazdik is okozhatják a bőrkinövés irritációját azzal, hogy állandóan piszkálják vagy nyomkodják őket. Csak hagyjuk békén, és keressünk más fidgetelési lehetőséget.

A sérült bőrkinövés elfertőződhet, ami gyulladást, duzzanatot vagy fekélyt is okozhat. Ha a kutya lekaparta, beakadt valamibe, vagy mi piszkáltuk a kelleténél jobban, és kipirosodott, vérzik – irány az állatorvos!

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

A fent kiemelt esetekben mindenképp. De, mindig érdemes értesíteni az állatorvost minden új bőrelváltozásról, amit találunk a kutyán. Ő tud tanácsot adni az esetleges kezelés szükségességéről.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-health/can-dogs-get-skin-tags; Kép: Photo by JacLou- DL: https://www.pexels.com/photo/a-white-puppy-with-brown-eyes-is-looking-at-the-camera-27434758/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...